Linkovi

Šef diplomatije EU: Ruska blokada izvoza ukrajinskog žita je ratni zločin


Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj stiže na vanreni sastanak lidera EU, na temu Ukrajine, odbrane i energije, u Briselu, 31. maja 2022.
Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Žozep Borelj stiže na vanreni sastanak lidera EU, na temu Ukrajine, odbrane i energije, u Briselu, 31. maja 2022.

Rusija čini ratni zločin blokiranjem izvoza miliona tona ukrajinskog žita, rekao je šef spoljne politike Evropske unije Žozep Borelj u ponedeljak dok su se ministri spoljnih poslova EU sastali da razgovaraju o načinima za oslobađanje useva usred globalne kriza hrane.

Ukrajina je jedan od najvećih svetskih snabdevača pšenicom, ali su njene isporuke zastale i više od 20 miliona tona žitarica zarobljeno je u silosima otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju u februaru i potom blokirala njene luke.

Rusija poriče odgovornost za prehrambenu krizu, okrivljujući za to sankcije Zapada uvedene Moskvi koje su dovele do skoka globalnih cena hrane i upozorenja Ujedinjenih nacija o gladi u siromašnijim zemljama koje se u velikoj meri oslanjaju na uvozno žito.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost pozvao je Rusiju da otvori crnomorske rute ključne za izvoz bilo koje veće količine ukrajinskog žita.

"Ne može se zamisliti da milioni tona pšenice ostaju blokirani u Ukrajini, dok u ostatku sveta ljudi pate od gladi", rekao je on novinarima dok je stigao na razgovore u Luksemburg. "Ovo je pravi ratni zločin".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je 8. juna da je odgovornost na Ukrajini da reši probleme sa isporukom žitarica deminiranjem prilaza svojim crnomorskim lukama i da Moskva ne treba ništa da preduzme jer je već preuzela neophodne obaveze.

EU podržava napore Ujedinjenih nacija da posreduju u sporazumu o obnavljanju ukrajinskog izvoza u zamenu za olakšavanje ruskog izvoza hrane i đubriva, ali za to bi bilo potrebno zeleno svetlo Moskve.

U međuvremenu, Nemačka i druge zemlje rade na omogućavanju transporta žitarica kopnenim putevima kako bi se oslobodio bar deo useva dok nova žetva počinje dok deo stare žetve još uvek leži u ukrajinskim silosima.

Kijev je 2021. požnjeo rekordnih 84 miliona tona žitarica u čistoj težini, u odnosu na 65 miliona tona u 2020.

Poljoprivrednici su ove godine zasejali 14,2 miliona hektara žitarica, što je manje od 16,9 miliona hektara u 2021. zbog ruske invazije, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok rekla je da je Berlin podržao Poljsku i Rumuniju u prilagođavanju svojih železnica kako bi se olakšao kopneni izvoz žitarica.

"Jasno je da, na kraju krajeva, sigurno nećemo moći da izvučemo sve žito, ali ako samo uspemo da oslobodimo deo toga, na raznim rutama, onda će to pomoći dok se suočavamo sa ovim globalnim izazovom", rekla je ona novinarima u Luksemburgu.

XS
SM
MD
LG