Linkovi

Evropa bi mogla da se ponovo prebaci na ugalj, dok Rusija ograničava dotok gasa


Arhiva - Dim se diže iznad fabrike dok kamioni natovare automobilima prelaze most u Parizu, 30. novembra 2018.
Arhiva - Dim se diže iznad fabrike dok kamioni natovare automobilima prelaze most u Parizu, 30. novembra 2018.

FRANKFURT/MILAN, 20. juna (Rojters) – Najveći evropski kupci ruskog gasa utrkivali su se u ponedeljak da pronađu alternativne zalihe goriva, pa čak i da sagorevaju više uglja kako bi se izborili sa smanjenim tokovima gasa iz Rusije koji prete energetskom krizom tokom zime ako zalihe ne budu dopunjene.

Italijanski Eni saopštio je da ga je ruski Gasprom obavestio da će u ponedeljak primiti samo deo zaliha gasa, što je zemlju približilo proglašenju stanja pripravnosti koje će pokrenuti mere za uštedu energije.

Nemačka, koja se takođe suočila sa manjim dotokom ruskog gasa, objavila je u nedelju svoj najnoviji plan za povećanje nivoa skladištenja gasa i rekla da bi mogla da ponovo pokrene termoelektrane koje je nameravala da zatvori.

"To je bolno, ali je u ovoj situaciji čista je neophodnost da se smanji potrošnja gasa", rekao je ministar ekonomije Robert Habek, član Zelene partije koja se zalagala za brži izlazak iz ere uglja, čije sagorevanje proizvodi više štetnih gasova.

"Ali ako to ne uradimo, onda rizikujemo da skladišni kapaciteti ne budu dovoljno popunjeni krajem godine prema zimskoj sezoni. I onda smo na političkom nivou ucenjeni", rekao je on.

Holandija je u ponedeljak saopštila da će aktivirati fazu "ranog upozorenja" u okviru plana za energetsku krizu i ukinula ograničenja na proizvodnju u termoelektranama dok pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Danska je u ponedeljak takođe saopštila da je aktivirala prvu od tri faze plana za snabdevanje gasom u vanrednim situacijama, što u suštini znači pooštreno praćenje tržišta zbog neizvesnih zaliha iz Rusije. Danska energetska agencija saopštila je da su zalihe gasa za sada garantovane ali je pozvala potrošače i kompanije da smanje potrošnju.

Rusija je u ponedeljak ponovila da je Evropa sama kriva za gasnu krizu, nakon što je Zapad uveo sankcije kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu, tranzitnu rutu gasa ka Evropi, kao i na velikog izvoznika pšenice.

Energetska kriza povećava glavobolju evropskim zvaničnicima koji su već zabrinuti zbog porasta inflacije i računa za energiju u domaćinstvima, kao i cena hrane.

Izvršni direktor najvećeg njemačkog proizvođača električne energije "RVE RVEG.DE", Markus Kreber, rekao je da bi cenama struje moglo biti potrebno tri do pet godina da se vrate na niže nivoe, smanjujući potrošnju domaćinstava i opterećujući ekonomske izglede.

Tokovi ruskog gasa u Nemačku kroz gasovod Severni tok 1, glavnu rutu koja snabdeva najveću evropsku ekonomiju, i dalje su u ponedeljak radili sa oko 40 odsto kapaciteta, iako su se povećali od početka prošle nedelje.

Eni i nemačka kompanija Uniper rekli su da dobijaju manje od ugovorenih količina ruskog gasa.

Povratak na ugalj

Nemačko ministarstvo ekonomije saopštilo je da bi vraćanje termoelektrana moglo dodati do 10 gigavata kapaciteta u slučaju da snabdevanje gasom dostigne kritične nivoe. Zakon u vezi sa tim potezom ide u gornji dom parlamenta 8. jula.

Pored vraćanja na ugalj, nemačke mere će uključivati sistem aukcije koji počinje u narednim nedeljama kako bi se podstakla industrija da troši manje gasa, te finansijsku pomoć za nemačkog operatera na tržištu gasa, preko državnog zajmodavca KfV, da brže napuni skladišta gasa.

Austrijska vlada dogovorila je u nedelju sa komunalnim preduzećem Verbund da preuredi rezervnu elektranu na gas za proizvodnju električne energije na ugalj, ukoliko ograničene isporuke gasa iz Rusije dovedu do vanredne situacije u vezi sa energijom.

Nemačka i Italija su među najzavisnijima od ruskog gasa, ali i druge evropske zemlje su se suočile sa nedostatkom tog energenta, dok je potrošnja porasla neuobičajeno visoko za ovo doba godine nakon toplotnog talasa koji je podstakao upotrebu klima uređaja.

Gasprom nije odmah odgovorio na zahtev za komentar o njegovim isporukama Italiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da smanjenje snabdevanja nije bilo unapred smišljeno i da je povezano sa pitanjima održavanja. Italijanski premijer Mario Dragi odbacio je ovo objašnjenje kao laž.

Italija, čiji tehnički komitet za gas treba da se sastane u utorak, saopštila je da bi ove nedelje mogla da proglasi stanje uzbune ako Rusija nastavi da ograničava snabdevanje.

Ovaj potez bi pokrenuo mere za smanjenje potrošnje, uključujući racionalizaciju gasa za odabrane industrijske korisnike, povećanje proizvodnje u termoelektranama i takođe traženje većeg uvoza gasa od drugih dobavljača prema postojećim ugovorima.

XS
SM
MD
LG