Linkovi

Raketni napad na Odesu, ruske snage napreduju na istoku


Deca stoje ispred stambene zgreade uništene tokom bombardovanja Černigiva, Ukraina, 19. juna 2022.
Deca stoje ispred stambene zgreade uništene tokom bombardovanja Černigiva, Ukraina, 19. juna 2022.

Ruske snage u ponedeljak su osvojile teritoriju duž reke Severski Donjec u istočnoj Ukrajini, dok je ukrajinski predsednik upozorio da će Moskva da intenzivira napade uoči samita Evropske unije.

Proruski separatisti tvrde da su osvojili Toškivku, grad na zapadnoj obali reke Severski Donjec koja je uglavnom pod ukrajinskom kontrolom, južno od ključnog ratišta Severodonjecka.

Ukrajina je priznala da je Moskva bila uspešna u Toškivki i navela da ruske trupe pokušavaju da u tom području ojačaju svoj položaj da bi se probile na širu teritoriju pod ukrajinskom kontrolom u Donbasu. Takođe je potvrdila da su ruska snage zauzele Metolkin u istočnim predgrađima Severodonjecka.

Eksplozije su odjeknule i u Odesi, najvećoj ukrajinskoj crnomorskoj luci. Ukrajinska vojska saopštila je da je u ruskom raketnom napadu pogođeno skladište hrane, ali da nije bilo civilnih žrtava, te da su ruske snage ispalile 14 raketa na južni deo zemlje tokom trosatnog napada "iz nemoćnog besa zbog uspeha naših trupa". Ruska vojska nije komentarisala te izveštaje.

Eksplozije su potresle Odesu nakon što je lider Krima, kojeg je postavila Moskva posle aneksije poluostrva 2014. godine, rekao da su ukrajinske snage napale bušotine u vlasništvu jedne krimske kompanije za naftu i gas u Crnom moru, blizu ukrajinske južne obale. Na Telegramu je naveo da su tri osobe ranjene, a da se traga za 7 radnika. Rojters nije mogao da iz nezavisnih izvore potvrdi te informacije.

Ukrajinski predsednik rekao je da "treba očekivati veće neprijateljske aktivnosti Rusije" ove nedelje dok lideri Evropske unije budu razmatrali da li da podrže status Ukrajine kao kandidata za članstvo u Uniji.

"I ne samo protiv Ukrajine, već i protiv drugih evropskih zemalja. Mi se spremamo. Mi smo spremni. Upozoravamo partnere", rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju u nedelju.

Evropska komisija je prošle nedelje preporučila da Ukrajina dobije status kandidata. 27 država članica će razgovarati o ovom pitanju i dati svoje glasove tokom samita u četvrtak i petak.

Ako Ukrajina napreduje do statusa kandidata, proces potpunog pridruživanja EU mogao bi da potraje nekoliko godina.

Zelenski je rekao da se "žestoke borbe nastavljaju u Donbasu", istočnom regionu Ukrajine koji je u fokusu ruskih napora poslednjih meseci.

Lideri mole Zapad za podršku

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je u nedelju da bi rat Rusije u Ukrajini mogao da traje dugo, ali je rekao da zapadni saveznici ne bi trebalo da slabe svoju podršku snagama Kijeva.

"Moramo da se pripremimo na činjenicu da bi to moglo potrajati godinama", rekao je Stoltenberg nemačkom nedeljniku Bild am Sonntag. "Ne smemo odustati od podrške Ukrajini, čak i ako su troškovi visoki, ne samo za vojnu podršku, već i zbog rasta cena energije i hrane".

Britanski premijer Boris Džonson, koji je u petak posetio Kijev nudeći obuku za ukrajinske snage, takođe je upozorio na rizik od "zamora Ukrajinom" gotovo četiri meseca od početka rata.

U tekstu u londonskom Sandej tajmsu, Džonson je rekao da to znači da "Ukrajina dobije oružje, opremu, municiju i obuku brže od osvajača".

Zelenski je rekao da je posetio snage u južnoj Mikolajevskoj oblasti, oko 550 kilometara južno od Kijeva.

"Njihovo raspoloženje je uverenost: svi oni ne sumnjaju u našu pobedu", rekao je on u nedelju u video snimku koji je izgleda snimljen u vozu u pokretu. "Nećemo nikome dati jug, a sve što je naše ćemo uzeti nazad" od Rusa.

Zelenski je rekao da su ruske snage uništile delove Nikolajevske i Odeske oblasti.

"Gubici su značajni", rekao je on. "Mnoge kuće su uništene; civilna logistika je poremećena".

Borbe se nastavljaju na istoku

I nakon što Rusija nije uspela u ranoj fazi rata da sruši vladu Zelenskog i zauzme prestonicu Kijev, u istočnom delu zemlje besne intenzivne borbe, usredsređene na industrijski grad Severodonjeck u pokrajini Lugansk, koji je deo šireg regiona Donbasa, koji Rusija pokušava da stavi pod kontrolu.

Granatiranje se nastavlja, ali guverner Luganska Sergej Hajdaj rekao je ukrajinskoj televiziji: "Sve ruske tvrdnje da oni kontrolišu grad su laž. Oni kontrolišu glavni deo grada, ali ne i ceo grad".

Ali, on je rekao da su borbe onemogućile evakuaciju iz grada.

Hajdaj je rekao da su u Lisičansku, gradu na drugoj obali reke od Severodonjecka, uništene stambene zgrade i privatne kuće. "Ljudi umiru na ulicama i u skloništima od bombardovanja", rekao je on.

Hana Silvion, 76, stoji u svojoj kući uništenoj tokom napada na Černigiv, Ukrajina, 19. juna 2022.
Hana Silvion, 76, stoji u svojoj kući uništenoj tokom napada na Černigiv, Ukrajina, 19. juna 2022.

Analitičari istraživačkog centra sa sedištem u Vašingtonu, Instituta za proučavanje rata, naveli su da će "ruske snage verovatno moći da zauzmu Severodonjeck u narednim nedeljama, ali po cenu koncentracije većine svojih raspoloživih snaga na tu malu površinu".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.
XS
SM
MD
LG