Linkovi

SAD šalju novu isporuku raketa i oružja Ukrajini vrednu milijardu dolara


ARHIVA - Visoko mobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) ispaljen na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini vidi se na snimku sa društvenih medija aplodovanom 24. juna 2022.
ARHIVA - Visoko mobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) ispaljen na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini vidi se na snimku sa društvenih medija aplodovanom 24. juna 2022.

Bajdenova administracija je objavila da će poslati najveću do sada isporuku raketa, municije i drugog oružja iz zaliha Sekretarijata za odbranu ukrajinskim snagama - pomoć u iznosu od milijardu dolara.

SAD su obećale veliku novu isporuku oružja u trenutku dok analitičari upozoravaju da Rusija premešta vojnike i opremu ka južnim lučkim gradovima u nameri da odvrati ukrajinsku kontraofanzivu.

Pomoć uključuje dodatne rakete za visoko mobilne artiljerijske raketne sisteme HIMARS kao i hiljade komada artiljerijske municije, minobacačkih sistema, džavelin raketa i druge opreme. Vojni komandanti i drugi američki zvaničnici kažu da su HIMARS sistemi i artiljerija ključni u ukrajinskoj borbi i pokušajima da spreči Rusiju da zauzme dodatnu teritoriju.

Zajedno sa novom isporukom, ukupna američka pomoć Bajdenove administracije Ukrajini sada je veća od 9 milijardi dolara od kako su ruske trupe izvršile invaziju krajem februara.

“U svakoj fazi ovog konflikta fokusirali smo se na to da Ukrajincima obezbedimo šta im je potrebno, u zavisnosti od razvoja situacije na terenu", izjavio je Kolin Kal, zamenik sekretara za odbranu zadužen za politička pitanja, najavljujući novu isporuku oružja.

Do sada, najveći pojedinačni paket bezbednosne pomoći Ukrajini iznosio je milijardu dolara 15. juna. Međutim, ta pomoć je uključivala 350 miliona iz sredstava koje direktno odobrava predsednik kao i 650 miliona iz Inicijative za bezbednosnu pomoć Ukrajini, koja obezbeđuje sredstva za obuku, opremu i druga sredstva koja mogu da se kupuju od drugih zemalja ili kompanija.

Paket najavljen u ponedeljak omogućava da se američki sistemi naoružanja i druga oprema brže dostave Ukrajini pošto stižu direktno iz skladišta Pentagona.

Protekla četiri mesec rata, Rusija se koncentrisala na zauzimanje regiona Donbasa u istočnoj Ukrajini, gde pro-ruski separatisti kontrolišu deo teritorije kao samoproglašene republike proteklih osam godina. Ruske snage su postepeno napredovale u tom regionu, dok ujedno vrše raketne napade da bi zaustavile kretanje ukrajinskih boraca u drugim delovima zemlje.

Kal je procenio da je u sukobima poginulo ili ranjeno do 80.000 ruskih vojnika. iako nije naveo kakav je odnos poginulih i ranjenih. Rekao je da su ruski vojnici uspeli da postepeno osvoje delove teritorije na istoku Ukrajine iako ne u poslednjih nekoliko nedelja. "Ali to je skupo koštalo rusku vojsku zbog dobrog funkcionisanja ukrajinske vojske i sve pomoći koju je Ukrajina dobila. Mislim da su se sada uslovi na istoku stabilizovali i da se fokus pomera ka jugu."

Nova pomoć finansira se iz paketa ekonomske i bezbednosne pomoći Ukrajini u vrednosti od 40 milijardi dolara koji je Kongres usvojio u maju. Ovo je 18. put da Pentagon šalje opremu iz američkih vojnih zaliha Ukrajini od avgusta 2021.

XS
SM
MD
LG