Linkovi

Smena na čelu ruske Crnomorske flote posle eksplozija na Krimu


ARHIVA - Ruski vojnik ispred sedišta ruske Cromorske flote u Seavstopolju na Krimu (Foto: AP)
ARHIVA - Ruski vojnik ispred sedišta ruske Cromorske flote u Seavstopolju na Krimu (Foto: AP)

Rusija je smenila komandanta Crnomorske flote na Krimu, prenela je u sredu državna novinska agencija RIA, nakon što je niz ekplozija pogodio poluostrvo koje je Moskva anektirala 2014. godine i koje se prethodno smatralo sigurnom bazom za ruski rat u Ukrajini.

Moskva je za eksplozije u skladištu municije, na severu Krima u utorak, optužila sabotere. Ruski dnevnik Komersant preneo je da su oblaci dima viđeni i iznad druge ruske vojne baze u centralnom delu Krima, prenosi agencija Rojters. Prošle nedelje, vazduhoplovnu bazu Saki, blizu sedišta flote u luci Sevastopolj, pogodio je niz eksplozija u kojima je uništeno devet ruskih borbenih aviona.

RIA je u sredu, pozivajući se na neimenovane izvore, prenela da je komandanta Crnomorske flote Igora Osipova zamenio novi zapovednik Viktor Sokolov koji je predstavljen članovima vojnog saveta flote u Sevastopolju.

Ako bude potvrđen, taj potez bi predstavljao najistaknutije smenu jednog vojnog zvaničnika tokom gotovo šestomesečne ruske invazije na Ukrajinu, tokom koje su ruske snage pretrpele teške gubitke, ocenjuje Rojters.

Crnomorska flota, koja ima istaknutu istoriju u Rusiji, pretrpela je nekoliko veoma javnih gubitaka tokom rata u Ukrajini. U aprilu, Ukrajina je raketama potopila njenu ratnu krastaricu "Moskvu".

Posle masovnih eksplozija na poluostrvu Krim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je građanima tamo i u drugim delovima južne Ukrajine da "budu veoma oprezni" i izbegavaju oblasti u kojima ruske snage skladište municiju i opremu.

"Razlozi za eksplozije na okupiranoj teritoriji mogu biti različiti, veoma različiti, a posebno citiram definiciju samih okupatora, 'bangavost'", rekao je Zelenski u svom poslednjem obraćanju. "Ali svi imaju isto značenje: uništavanje logistike okupatora, njihove municije, vojne i druge opreme, komandnih mesta spasava živote našeg naroda".

Ukrajina nije preuzela odgovornost ni za jedan od incidenata, ali je savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak tvitovao: "Na Krimu koji su okupirali Rusi radi se o skladištima, eksplozijama i visokom riziku od smrti za osvajače i lopove. Demilitarizacija na delu".

Ruski zvaničnici rekli su da su požari u depou izazvali štetu na elektrani, dalekovodima, železničkim šinama i nekim stambenim zgradama, ali da nije bilo ozbiljnijih povređenih.

Borba za kontrolu nad Krimom i dalje je sporna, pri čemu Moskva traži da ga Ukrajina prizna kao deo Rusije, a Ukrajina poziva na njegov povratak vladi u Kijevu pre nego što se pregovara o bilo kakvom konačnom okončanju rata.

Vojno skladište u kojem su se dogodile eksplozije nalazi se na severu poluostrva, oko 50 kilometara od regiona Hersona na jugu Ukrajine pod kontrolom Rusije.

Ruska vojska je za prošlonedeljne eksplozije u vazdušnoj bazi Saki okrivila slučajnu detonaciju municije tamo, ali je verovatnije da je to rezultat ukrajinskog napada, a američke novinske kuće citiraju neimenovane ukrajinske vojne izvore koji kažu da su to izvršile njihove snage.

Poseta Gutereša

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš trebalo bi da poseti Ukrajinu u četvrtak, kako bi se sastao sa Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Gutereš portparol Stefan Dižarik rekao je novinarima da će šef Ujedinjenih nacija otputovati u petak u grad Odesu na jugu zemlje da poseti luku koja se koristi u sklopu inicijative za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza žitarica. Ujedinjene nacije i Turska pomogle su u posredovanju i sklapanju sporazuma sa Rusijom i Ukrajinom usred globalne krize sa hranom, a nekoliko brodova je već napustilo Ukrajinu.

Gutereš takođe treba da otputuje u Istanbul u subotu da bi posetio Zajednički koordinacioni centar koji nadgleda izvozni sistem, uključujući inspekciju izvoza koji zahteva Rusija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je kasno u ponedeljak 68 miliona dolara za pomoć u "nabavci, transportu i skladištenju do 150.000 metričkih tona ukrajinske pšenice za rešavanje akutne nesigurnosti hrane".

"Iako je nastavak izvoza iz ukrajinskih crnomorskih luka pozitivan korak u rešavanju potreba zemalja nesigurnih po pitanju hrane, ove isporuke moraju da se nastave kako bi milioni tona hrane zarobljene u zemlji mogli da dođu do tržišta i pomognu u ishrani najugroženijih u svetu", rekao je Blinken u saopštenju.

XS
SM
MD
LG