Linkovi

Rusi i Ukrajinci ponovo razmenjuju optužbe za napade blizu nuklearne elektrane Zaporožje


ARHIVA: Nuklearna elektrana Zaporožje na jugu Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici, kao i zvaničnici koje je postavila Rusija, prijavili su da je granatirano područje blizu nuklearne elektrane Zaporožje na jugu Ukrajine. Dve strane se međusobno optužuju za napade, nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) upozorila da može da dođe do katastrofe ukoliko sukobi ne prestanu.

Rusija i Ukrajina su proteklih dana razmenjivale optužbe za minobacačke napade blizu nuklearke što je podstaklo strahove da može da dođe do nuklearne katastrofe u kompleksu na južnoj obali reke Dnjepar.

"Rusi misle da mogu da nateraju svet da se povinuje njihovim zahtevima granatiranjem Zaporožja. To se neće dogoditi. Umesto toga, naša vojska će ih kazniti tako što će precizno pogoditi njihove slabe tačke", tvitovao je šef kabineta ukrajinskog predsenika Andrej Jermak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da se oko Zaporožja uspostavi demilitarizovana zona, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je ruske vojnike koji pucaju na najveću evropsku nuklearnu elektranu ili je koriste kao bazu za napade da će postati "specijalna meta" ukrajinskih snaga.

Zaporožje se nalazi na južnoj obali velikog rezervoara na reci Dnjepar. Ukrajinske snage kontrolišu gradove na suprotnoj obali koji su pod žestokim bombaškim napadima sa područja pod ruskom kontrolom.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja traži pristup elektrani, upozorila je na moguću nuklearnu katastrofu ako se ne zaustave borbe. Nuklearni eksperti strahuju da bi u sukobima mogli da budu oštećeni reaktori.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da će biti preduzeto sve što je moguće da se ekspertima IAEA omogući da posete elektranu i "pruži istinita procena destruktivnih poteza ukrajinske strane".

Ukrajina, čiji je parlament u ponedeljak za tri meseca produžio vanredno stanje, već nedeljama ističe da planira kontraofanzivu da zauzme Zaporožje i susedni region Herson, najveći deo teritorije koji je Rusija zauzela posle invazije 24. februara i koji i dalje kontroliše.

Kijev: Sprečeno napredovanje ruskih snaga u Donjecku

Ukrajinske snage takođe su saopštile su da su ruske trupe nastavile žestoko granatiranje i pokušale da napreduju u nekoliko gradova u istočnom regionu Donjeck, koji je u fokusu gotovo šestomesečnog rata, ali da je odbijen veliki broj napada.

Generalštab oružanih snaga Ukrajine je naveo da su Rusi granatirali najmanje 10 gradova na južnom frontu - naročito u regionu Herson, koji je uglavnom pod ruskom kontrolom, ali gde ukrajinske snage postepeno vraćaju teritoriju.

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske južne vojne komande, saopštila je u ponedeljak da je situacija složena ali pod kontrolom.

"Neprijatelj se ne usuđuje da napreduje na kopnu, ali napada teritorije iz pozadine artiljerijem i raketama", rekla je Humenjuk na konferenciji za novinare.

Na pitanje o ukrajinskom granatiranju mosta u regionu Herson u nedelju, ona je rekla da ukrajinske snage nastavljaju sa napadima na rute koje Rusi koriste za snabdevanje.

"Tokom protekle nedelje, uništili smo više od 10 skladišta. Zbog štete koju smo pričinili, nemoguće je prebacivati tešku opremu. Činjenica je da nakon što smo porazili komandne položaje, njihovo komandno osoblje se prebacilo na levu obalu reke Dnjepar", poručila je portparolka južne komande.

Nove optužnice protiv stranih državljana u Donjecku

Separatistički sud koji podržava Rusija u Donjecku na istoku Ukrajine optužio je još petoricu stranih državljana koji su se borili sa ukrajinskim vojnicima da su plaćenici, a trojici bi mogla da bude izrečena smrtna kazna.

Britanac Džon Harding, Hrvat Vjekoslav Prebeg i švedski državljanin Matijas Gustafson, koji su zarobljeni u luci Marijupolj, mogli bi da dobiju smrtnu kaznu prema zakonima samoproglašene Narodne republike Donjeck, objavila je ruska državna agencija Tas.

Optužnice su podignute protiv još dvojice Britanaca, Dilana Hilija i Endrjua Hila, ali njima ne preti smrtna kazna. Sva petorica su se izjasnili da nisu krivi, preneo je Tas.

Kako je objavljeno, suđenje će se nastaviti početkom oktobra. Vlasti u Donjecku u junu su osudile na smrt dvojicu Britanaca i jednog Marokanca koji su se borili sa ukrajinskim vojnicima protiv Rusije, po optužnici da su plaćenici koji su na silu pokušali da dođu na vlast.

Strane vlade odbijaju da pregovaraju sa Narodnom republikom Donjeck, jednim od dva entiteta koje podržava Rusija koja od 2014. kontroliše delove regiona Donbas, pozivajući se na njegov međunarodno priznati status dela Ukrajine.

XS
SM
MD
LG