Linkovi

Zelenski: Granatiranje nuklearne elektrane je briga za ceo svet


ARHIVA - Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini eletrane u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage, u Ukrajini, 4. avgusta 2022.
ARHIVA - Vojnik sa ruskom zastavom na uniformi stražari u blizini eletrane u Zaporožju, koju kontrolišu ruske snage, u Ukrajini, 4. avgusta 2022.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski rekao je u svom dnevnom obraćanju da je "zabeleženo još jedno rusko granatiranje" oko nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

"Niko drugi nije koristio nuklearnu elektranu tako očigledno da ugrozi ceo svet", rekao je Zelenski. "I apsolutno svi u svetu treba odmah da reaguju da proteraju okupatore sa teritorije nuklearne elektrane u Zaporožju. To je globalni interes, a ne samo ukrajinska potreba".

Ukrajina i Rusija krive jedna drugu za granatiranje nuklearne elektrane.

Zelenski je takođe rekao da se u četvrtak sastao sa Hoseom Andresom, osnivačem Svetske centralne kuhinje (World Central Kitchen), međunarodne humanitarne organizacije koja hrani ljude u zemljama koje pate od ratova i prirodnih katastrofa.

"Od prvih dana punog rata Rusije protiv naše zemlje, njegova organizacija je počela da radi na granici sa Poljskom – za migrante", rekao je Zelenski. "Posle toga je započeo aktivnosti u mnogim gradovima Ukrajine. Za naše građane skuvano je više od 130 miliona obroka".

U međuvremenu, dva broda su u petak napustila ukrajinske luke. Oleksandar Kubrakov, ukrajinski ministar infrastrukture, napisao je u tvitu da će na jedan od brodova biti utovareno 23.000 tona žitarica za Etiopiju.

Četrnaest brodova natovareni namirnicama, uključujući dva u petak, napustilo je ukrajinske luke.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da su eksplozije ranije ove nedelje na vojnom aerodromu Saki na zapadnom Krimu "evidentno uništile ili ozbiljno oštetile" osam aviona crnomorske flote ruske mornarice.

Uzrok prvobitne eksplozije nije jasan, navodi se u izveštaju objavljenom na Tviteru, ali ministarstvo je saopštilo da su "veliki oblaci u obliku pečurke vidljivi na video snimku očevidaca skoro sigurno posledica detonacije do četiri nepokrivena skladišta municije".

Šef IAEA: Ne postoji neposredna nuklearna pretnja u elektrani u Zaporožju

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je u četvrtak da je preliminarna procena eksperata te agencije zaključila da ne postoji neposredna pretnja po nuklearnu bezbednost posle granatiranja u blizini velike nuklearne elektrane na jugu Ukrajine, ali je upozorio da bi se to "moglo promeniti u svakom trenutku".

"Svi se svakako možemo složiti da bi bilo kakva nuklearna katastrofa bila neprihvatljiva i da bi stoga njeno sprečavanje trebalo da bude naš sveobuhvatni cilj", rekao je generalni direktor IAEA Rafael Grosi Savetu bezbednosti UN na video brifingu.

"Da bi se to postiglo, tražim da obe strane sarađuju sa IAEA i dozvole da se misija u nuklearnoj elektrani Zaporožje nastavi što je pre moguće", rekao je on.

Grosi je rekao da se u poslednje vreme situacija u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima, a posebno u nuklearnoj lokaciji u Zaporožju, "ubrzano pogoršava, do te mere da je postala veoma alarmantna".

Tim iz agencije UN za nuklearni nadzor od juna pokušava da pošalje tehničku misiju da proveri lokaciju u Zaporožju. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi.

"Ali, nažalost, zbog političkih faktora i drugih razloga, to nije bilo moguće", rekao je on. "Videli smo šta se desilo u poslednja dva meseca; ne možemo dozvoliti da nas takvi faktori više ometaju".

Rusija je preuzela nuklearnu elektranu u Zaporožju 4. marta, stacionirajući tamo trupe i zadržavši ukrajinsko osoblje na mestu da njome upravlja.

Ukrajina i Rusija okrivljuju jedna drugu za granatiranje lokacije od 6. avgusta, uključujući izveštaje o novom granatiranju ranije u četvrtak.

Šef IAEA Grosi je rekao da je hitno da on i njegovi stručnjaci odu u Zaporožje kako bi procenili fizičku štetu na objektima, procenili uslove rada osoblja u kontrolnoj sobi i obavili održavanje sve zaštitne opreme IAEA.

"Odlazak misije na lokaciju bi nam takođe omogućio da izvršimo hitne zaštitne aktivnosti – proveru statusa reaktora i inventara nuklearnog materijala, uključujući skladište svežeg i istrošenog goriva, gde trenutno nemamo daljinski prenos podataka za nadzor", rekao je on.

IAEA je potrebno i ukrajinsko i rusko ovlašćenje i pomoć da stigne do Zaporožja, jer se elektrana nalazi na teritoriji koju trenutno drže ruske trupe.

"Spremni smo da pružimo misiji svu neophodnu pomoć i olakšamo njeno putovanje kroz teritoriju pod kontrolom Ukrajine", rekao je Savetu ukrajinski ambasador Sergij Kislica.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da se njegova vlada nada da će se misija IAEA u Zaporožju uskoro dogoditi.

Demilitarizovana zona

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na strane da upotrebe "zdrav razum" i da ne gađaju Zaporožje. U saopštenju od četvrtka, on ih je pozvao da odmah prekinu vojne aktivnosti u blizini nuklearne elektrane, kao i da povuku bilo kakvo vojno osoblje i opremu sa lokacije.

"Objekat ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije", upozorio je Gutereš.

On je rekao da bi strane trebalo hitno da se dogovore o demilitarovanoj zoni kako bi se osigurala bezbednost tog područja.

"Rusija ne koristi civilnu infrastrukturu - da ne pominjemo nuklearne objekte - u tu svrhu", rekao je Nebenzija Savetu bezbednosti, odbacujući predlog šefa UN. "Ovo je taktika ukrajinskih oružanih snaga".

Ukrajinski izaslanik je rekao da je moskovsko granatiranje Zaporožja imalo širu svrhu.

"Ruski planovi u vezi sa nuklearnom elektranom u Zaporožju imaju cilj da je isključe iz energetskog sistema Ukrajine i prekinu struju na jugu zemlje", rekao je Kislica.

Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da prekine sve vojne operacije u ukrajinskim nuklearnim objektima ili blizu njih i da Ukrajini vrati punu kontrolu nad Zaporožjem.

Boni Dženkins, američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost, takođe je izrazila podršku predlogu Ukrajine da se stvori demilitarizovana zona oko elektrane i pošalje misija IAEA.

"Ova poseta ne može više da čeka", rekla je ona članovima Saveta.

XS
SM
MD
LG