Linkovi

Eksplozije u vojnom skladištu na Krimu, Rusija tvrdi da je reč o sabotaži


Dim posle navodne eksplozije u selu Majskoje na Krimu (Foto: REUTERS)
Dim posle navodne eksplozije u selu Majskoje na Krimu (Foto: REUTERS)

Eksplozije i požari pogodili su u utorak skladište municije na Krimu, a sumnja se da je reč o drugom ukrajinskom napadu na poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine, za nešto više od nedelju dana.

Rusija je saopštila da su eksplozije u skladištu municije u selu Majskoje "saobotaža", ali nije identifikovala počinioce. Ruski dnevnik Komersant je, pozivajući se na lokalno stanovništvo, takođe preneo da se dim uzdiže iznad jedne vazduhoplovne baze na Krimu.

Ukrajina nije javno preuzimala odgovornost za požara ili eksplozije, uključujući i prošlonedeljnu u još jednoj vazduhoplovnoj bazi u kojoj je uništeno devet ruskih aviona. U slučaju da su ukrajinske snage zaista odgovorne za bilo koju od eksplozija, to bi predstavljalo značajnu eskalaciju u ratu, ocenjuje AP.

Krim ima ogroman strateški i simbolički značaj za Rusiju i Ukrajinu. Zahtev Kremlja da Kijev prizna poluostrvo kao deo Rusije bio je jedan od ključnih uslova za kraj borbi, dok je Ukrajina najavljivala da će proterati Ruse sa poluostrva i svih drugih okupiranih teritorija.

Na video snimcima na društvenim mrežama vide se gusti oblaci dima posle požara u mestu Majskoje, a može da se čuje i niz eksplozija. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je zbog požara pričinjena šteta na jednoj elektrani, dalekovodima, šinama i pojedinim stambenim zgradama. Takođe je u saopštenju navelo da nije bilo ozbiljnih povreda.

Okrug Džankoi, gde su se eksplozije dogodile, je na severu poluostrva, oko 50 kilometara od južnog ukrajinskog regiona Herson koji Rusija kontroliše. Kijev je nedavno izveo niz napada na više lokacija u tom regionu - na rute snabdevanja za rusku vojsku i skladišta municije.

Ukrajinski zvaničnici naglasili su u utorak da Krim - koji je popularna destinacija za ruske turiste - neće biti pošteđen u ratu koji besni širom Ukrajine.

Umesto toga da bude turistička destinacija "na Krimu koji su okupirali Rusi su eksplozije u skladištima i postoji veliki rizik od smrti za osvajače i lopove", tvitovao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak, mada nije govorio o ukrajinskoj odgovornosti za eksplozije.

Regionalni lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su povređene dve osobe i da je više od 3.000 ljudi evakuisano iz sela Majskoje i Azovskoje posle eksplozija u skladištu municije.

Ruska vojska je za prošlonedeljne eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saki okrivila slučajnu detonciju municije, mada su po svemu sudeći rezultat ukrajinskog napada.

Ukrajinski zvaničnici tada nisu javno preuzimali odgovornost za eksplozije, dok su istovremeno ismejavali rusko objašnjenje da je možda cigareta izazvala požar. Analitičari ističu da to objašnjenje nema smisla i da su Ukrajinci možda raketama pogodili bazu.

Ruska novinska agencija Tas prenela je, pozivajući se na Federalnu bezbednosnu agenciju (FSB), da su ukrajinski operativci takođe razneli šest visokonaponskih dalekovoda ranije ovog meseca u ruskom regionu Kursk, blizu Ukrajine.

U međuvremenu, u Donbasu u kojem se proteklih meseci vode žestoke borbe, jedan civil je poginuo u ruskom granatiranju, a dvoje je povređeno, saopštio je ukrajinski guverner regiona Donjeck Pavlo Kirilenko.

U Harkovu, drugom po veličini ukrajinskom gradu, jedan civil je poginuo a devet je ranjeno u ruskom granatiranju, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov. Dodao je da je sinoćnji napad bio "jedno od najžešćih granatiranja Harkova proteklih dana".

XS
SM
MD
LG