Linkovi

Stručnjaci UN završili prvu fazu kontrole nuklearke u Zaporožju


Direktor IAEA Rafael Grosi i njegov tim najavljuju da će stručnjaci pokušati da trajno ostanu u Zaporožju
Direktor IAEA Rafael Grosi i njegov tim najavljuju da će stručnjaci pokušati da trajno ostanu u Zaporožju

Tim eksperata Ujedinjenih nacija završio je prvu fazu kontrole nuklearne elektrane u Zaporožju, dok se borbe ruske i ukrajinske vojske u tom području nastavljaju.

Rafael Grosi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), kazao je sa će misija pokušati da trajno ostane u Zaporožju, ali nije rekao šta su tamo zatekli.

Tim UN stigao je u elektranu iako je bila pojačana vojna aktivnost, prema rečima Grosija.

On je rekao da se tim koji predvodi "nikuda neće maći" - pošto su prešli na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini.

Tim stručnjaka uspeo je u četvrtak, uprkos intenzivnom granatiranju, u konvoju da stigne do nuklearnog postrojenja sa nekoliko sati zakašnjenja. U području elektrane zabeleženo je značajno prisustvo ruskih vojnika.

"Ne idemo nigde. Međunarodna agencija za atomsku energiju prisutna je u elektani i ostaće tamo", rekao je Grosi - koji predvodi misiju.

Prema njegovim rečima grupa stručnjaka, koja se nalazi u elektrani, pružiće nepristrasnu i u tehničkom smislu ispravnu procenu situacije.

Brinem, i nastaviću tako dok ne budemo imali stabilniju i predvidljiviju situaciju", rekao je o Grosi u izjavi koju je da pošto se vratio na deo teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina i Rusija više puta su optuživale jedna drugu za granatiranje područja u blizini elektrane, najvećeg nuklearnog objekta u Evropi i ključnog izvora energije za Ukrajinu.

To se nastavilo i u četvrtak, pri čemu je Rusija saopštila da je Ukrajina poslala tim vojnika da pokuša da zauzme fabriku, dok je Ukrajina rekla da su ruske snage granatirale put kojim će tim IAEA ići da dođe do lokacije.

Kompanija koja nadgleda ukrajinske nuklearne elektrane, Enerhoatom, saopštila je da je rusko granatiranje dovelo do toga da je sistem za hitnu zaštitu elektrane u Zaporožju zatvorio jedan od njenih reaktora.

Grosi je rekao da očekuje da će početni rad njegovog tima trajati nekoliko dana i da se nada da će uspostaviti stalno prisustvo.

Sa nuklearnom elektranom usred ratne zone, svetski lideri su izrazili bojazan da bi mogla biti oštećena i dovesti do radijacijske katastrofe poput one u ukrajinskoj černobilskoj elektrani 1986. godine.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj ponovio je u sredu svoj poziv Rusiji da u potpunosti demilitarizuje oblast oko fabrike.

"Oni igraju igrice. Oni se kockaju sa nuklearnom bezbednošću", rekao je Borel. "Ne možemo da igramo ratne igre u blizini ovakvog mesta".

Sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pet Rajder pozdravio je prisustvo tima IAEA i pozvao Rusiju da im omogući da rade u fabrici u Zaporožju.

Rajder je takođe najavio da će američki ministar odbrane Lojd Ostin predvoditi sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine 8. septembra u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Rajder je rekao da će sastanak, peti u grupi, okupiti ministre odbrane i visoke vojne zvaničnike iz 50 zemalja kako bi razgovarali o ukrajinskom sukobu i koordinaciji pomoći Ukrajini.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je novinarima u sredu da će u narednim danima biti saopštenje o "budućoj bezbednosnoj pomoći" Ukrajini pored 13 milijardi dolara koje su SAD već obećale.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG