Linkovi

Međunarodni nuklearni stručnjaci stigli u Zaporožje


Tim međunarodnih nuklerarnih stručnjaka, predvođen direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju, stiže u Zaporožje (Foto: REUTERS/Anna Voitenko)
Tim međunarodnih nuklerarnih stručnjaka, predvođen direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju, stiže u Zaporožje (Foto: REUTERS/Anna Voitenko)

KIJEV - Tim nuklearnih inspektora stigao je u grad Zaporožje na jugu Ukrajine.

Međunarodni stručnjaci su u misiji da spreče nesreću u obližnjoj nuklearnoj elektrani, koja se nalazi pod kontrolom Rusije, i pokuša da stabilizuju stanje nakon višenedeljnog granatiranja u blizini tog postrojenja.

Ruski zvaničnici sugerisali su da bi njihov boravak mogao da traje svega jedan dan - dok su stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i ukrajinska strana ukazali da će to trajati duže.

"Misija će trajati nekoliko dana. Ako budemo u mogućnosti da uspostavimo stalno ili kontinuirano prisustvo, onda će naše prisusttvo biti produženo. Prvi deo posete trajaće nekoliko dana", izjavio je direktor Agencije Rafael Grosi.

Imamo veoma važan zadatak – da procenimo realnu situaciju i pomognemo da se stabilizuje koliko god je moguće", rekao je Grosi, dodavši da su stručnjaci dobili garancije Rusije i Ukrajine da će im biti odobren ulaz u ratnu zonu.

Nuklearnu elektranu u Zaporožju okupirale su ruske snage, ali je u njoj i dalje ukrajinsko osoblje. Nedavno je prekinuto snabdeavanje strujom zbog požara, što je ostavilo u mraku ceo region i pojačalo strahovanja od katastrofe, poput one u Černobilju.

Ukrajinski ministar energetike German Galušenko izjavio je da Kijev traži međunarodnu pomoć kako bi demilitarizovao to područje.

"Smatamo da je misija važan korak ka tome da se elektrana vrati pod kontrolu ukrajinske vlade do kraja godine", rekao je on za AP. "Imamo informacije da Rusi tamo prikrivaju svoje vojno prisustvo, pa želimo da se to proveri".

Zaporožje je ključni izvor energije u Ukrajini. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za granatiranje područja oko nuklearne elektrane, a opasnost je tolika da su lokalne vlasti počele obližnjem stanovništu da dele pilule joda protiv radijacije, za svaki slučaj.

XS
SM
MD
LG