Linkovi

Žestoke borbe na okupiranom jugu Ukrajine


Ukrajinski vojnik prikuplja ostatke municije posle ruskog napada u kojem su oštećene zgrade u Harkovu (Foto: AP/Andrii Marienko)
Ukrajinski vojnik prikuplja ostatke municije posle ruskog napada u kojem su oštećene zgrade u Harkovu (Foto: AP/Andrii Marienko)

Ukrajina tvrdi da je uništila mostove i skladišta municije i napala komandne položaje u sukobima na jugu zemlje koji je pod ruskom okupacijom, što je u utorak podstaklo spekulacije da je u toku dugoočekivana ukrajinska kontraofanziva, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ukrajinske i ruske snage sukobile su se u regionu Herson, gde su Rusi ostvarili veliki uspeh na početku rata. Dok je teško potvrditi situaciju na ratištu iz nezavisnih izvora, britansko Ministarstvo odbrane navelo je u obaveštajnom izveštaju da je nekoliko ukrajinskih brigada pojačalo artiljerijske napade u delovima fronta širom južne Ukrajine.

Ukrajinski predsednički kabinet preneo je da su "snažne eksplozije odjekivale tokom dana i noći u Hersonu i da se vode teške borbe širom područja". Ukrajinske snage, kako je saopšteno, uništile su skladišta municije i sve velike mostove preko reke Dnjepar, ključne za snabdevanje ruskih trupa.

Ruska državna novinska agencija Tass prenela je da su eksplozije odjeknule u Hersonu u utorak ujutro - verovatno izazvane sistemima za protivvazdušnu odbranu.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je prethodno ruske vojnike da pobegnu kako bi spasili svoje živote. U večernjem obraćanju u ponedeljak, Zelenski je pozvao ruske snage da se vrate kući ili će biti poterani kući.

"Ako žele da prežive – vreme je da ruska vojska pobegne. Idite kući", rekao je on.

"Ukrajina vraća svoju (zemlju)", rekao je Zelenski i dodao da neće otkriti precizne borbene planove Kijeva, ali da njegove oružane snage rade svoj posao.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage pružile snažan otpor i da je Ukrajina izgubila stotine vojnika, tenkova i drugih oklopnih vozila tokom akcije u ponedeljak. AP nije mogao da iz nezavisnih izvora potvrdi njegove tvrdnje.

Žestoki sukobi izbili su posle nekoliko nedelja relativnog zastoja u ratu u kojem su ubijene hiljade ljudi, raseljeni milioni, uništeni gradovi i podstaknuta globalna energetska i prehrambena kriza usred nezabeleženih zapadnih ekonomskih sankcija Rusiji, podseća Rojters.

Rusija je u ranoj fazi zauzela delove juga Ukrajine u blizini obale Crnog mora, uključujući i oblast Herson koja se nalazi severno od poluostrva Krim koji je anektirao Rusiju.

Ukrajina, sada naoružana sofisticiranim oružjem koje isporučuje Zapad, smatra da je ponovno zauzimanje regiona ključno za sprečavanje pokušaja Rusije da osvoji više teritorije dalje na zapadu, što bi na kraju moglo da joj odseče pristup Crnom moru.

Žestoke borbe

Aleksij Arestovič, viši savetnik ukrajinskog predsednika, rekao je da je ruska odbrana u oblasti Herson "probijena za nekoliko sati". Bilo je nejasno na koju liniju ruske odbrane, kojih ima mnogo, on misli.

Arestovič je takođe rekao da ukrajinske snage granatiraju trajekte koje Rusija koristi za snabdevanje džepa teritorije na zapadnoj obali reke Dnjepar u oblasti Herson.

Britanija, bliski saveznik Ukrajine, saopštila je u utorak da je Kijev pojačao svoje artiljerijske napade preko celog južnog fronta, ali je rekla da još nije moguće potvrditi obim ukrajinskog teritorijalnog napredovanja.

Vitalij Kim, guverner Mikolajevske oblasti, rekao je ukrajinskoj televiziji:

"Teške borbe su u toku. Naša vojska radi danonoćno. Uskoro dolazi oslobođenje Hersonske oblasti".

Neprovereni izveštaji, slike i snimci na društvenim mrežama sugerišu da su ukrajinske snage možda vratile neka sela i uništile neke ruske ciljeve na jugu.

Ruska novinska agencija RIA javila je da je grad Nova Kahovka pod ruskom kontrolom ostao bez vode i struje posle ukrajinskog raketnog udara.

Međutim, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinska ofanziva zaustavljena.

U saopštenju se navodi da su ukrajinske snage pokušale da pređu u ofanzivu u tri različita pravca u južnom Mikolajevu i Hersonskoj oblasti, ali su izgubile oko 560 vojnika, 26 tenkova i dva ratna aviona.

"Još jedan pokušaj neprijatelja da krene u ofanzivu je propao", navodi se.

Rojters nije mogao da proveri izveštaje sa ratišta.

Ruski zvaničnik u Hersonu rekao je da su ruske snage otkrile ukrajinsku diverzantsku grupu u gradu i uništile je.

Rusija nije uspela da zauzme glavni grad Kijev na severu Ukrajine u svom prvobitnom napadu, ali je preuzela kontrolu nad širokim delovima zemlje na jugu duž obale Crnog mora.

Borbe koje traju mesecima usredsređene su na istočnu Ukrajinu u regionu Donbasa, gde se separatisti koje podržava Rusija i snage Kijeva bore od 2014, iste godine, kada je Moskva zauzela ukrajinsko poluostrvo Krim, iako međunarodna zajednica nije univerzalno priznala rusko preuzimanje vlasti.

Ali zapadni saveznici, predvođeni Sjedinjenim Državama, nastavili su da isporučuju oružje vladi u Kijevu, što je verovatno dalo Ukrajini novo samopouzdanje da napadne dalje u južnim krajevima zemlje.

Satelitska fotografija nuklearne elektrane Zaporožje, napravljena iz satelita Maksar tehnolodžis, 29. avgusta 2022.
Satelitska fotografija nuklearne elektrane Zaporožje, napravljena iz satelita Maksar tehnolodžis, 29. avgusta 2022.

Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je novinarima u ponedeljak da će Sjedinjene Države znati više o ofanzivi Ukrajine u blizini Hersona "u narednih 24-36 sati". Zvaničnik je rekao da broj ukrajinskih snaga postaje paritet sa ruskim snagama na jugu.

"Da li su u ofanzivi? Mislim da jesu", rekao je zvaničnik.

Strategija na bojnom polju došla je nakon što je šef agencije UN za atomsku energiju rekao da ima tim na putu da poseti ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, koja se nalazi blizu linije fronta ruske invazije na Ukrajinu.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Marijano Grosi napisao je na Tviteru da on predvodi tim koji će biti u elektrani "kasnije ove nedelje".

"Moramo zaštititi bezbednost najvećeg nuklearnog postrojenja Ukrajine i Evrope", rekao je Grosi.

IAEA je saopštila da će se misija fokusirati na procenu fizičke štete u elektrani, utvrđivanje funkcionalnosti bezbednosnih i bezbednosnih sistema, procenu uslova osoblja i obavljanje aktivnosti "hitnih zaštitnih mera".

Fotografija tima IAEA predvođenog šefom Agencije Rafaelom Grosijem, 29. avgusta 2022. (Foto: Tviter nalog IAEA)
Fotografija tima IAEA predvođenog šefom Agencije Rafaelom Grosijem, 29. avgusta 2022. (Foto: Tviter nalog IAEA)

Rusija je kontrolisala lokaciju fabrike od početka svoje invazije, ali fabrikom upravljaju ukrajinski inženjeri.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je novinarima u ponedeljak u Stokholmu da međunarodna zajednica treba da bude jedinstvena u zahtevu za povlačenje Rusije iz nuklearne elektrane, rekavši da je to jedini način da se obezbedi bezbednost na lokaciji.

"Očekujemo od misije jasnu izjavu o činjenicama kršenja protokola o nuklearnoj bezbednosti. Znamo da Rusija ne samo Ukrajinu već i [ceo] svet dovodi u opasnost od nuklearne nesreće", rekao je Kuleba.

Uprkos brojnim napadima u oblasti za koje Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu, Grosi je rekao da je Ukrajina rekla agenciji da su "svi bezbednosni sistemi ostali operativni i da nije bilo povećanja nivoa radijacije".

Portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi pozvao je u ponedeljak na potpuno zatvaranje nuklearne elektrane.

"I dalje verujemo da bi kontrolisano gašenje nuklearnih reaktora u Zaporožju bilo najbezbednija i najmanje rizična opcija u bliskoj budućnosti", rekao je Kirbi.

Rusija je izvela nove raketne i artiljerijske napade u blizini objekta rano u nedelju, a ukrajinski zvaničnici su prijavili značajnu štetu.

Ukrajinski guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da su tokom noći jaka vatra ostavila delove Nikopolja, udaljene oko 10 kilometara od nuklearne elektrane, bez struje. Raketni udari oštetili su desetak kuća u drugom obližnjem gradu, Marhancu.

Grad Zaporožje, oko 40 kilometara uzvodno od nuklearnog postrojenja, takođe je napadnut, a član gradskog veća Anatolij Kurtev rekao je da su dve osobe povređene.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov izjavio je u nedelju da su granate koje su ispalile ukrajinske snage pale u blizini zgrada u kojima se čuvaju reaktorsko gorivo i radioaktivni otpad.

Američki Stejt department optužio je Rusiju da je blokirala dokument o konsenzusu o sporazumu o neširenju nuklearnog oružja jer je u sporazumu naveden rizik koji predstavljaju borbe u blizini fabrike u Zaporožju.

"Da Ruska Federacija ne prihvati takav jezik, suočena sa ogromnim međunarodnim konsenzusom, naglašava potrebu da Sjedinjene Države i drugi nastave da podstiču Rusiju da prekine svoje vojne aktivnosti u blizini ZNPP i vrati kontrolu nad elektranom Ukrajini", navodi se u saopštenju. .

Moskva je saopštila da podržava rad IAEA, ali je odbila da povuče svoje vojnike iz kompleksa kako bi stvorila demilitarizovanu zonu.

Inženjer koji radi pod ruskom okupacijom od 4. marta u elektrani u Zaporožju rekao je za Glas Amerike da su ruske snage postavile artiljeriju i raketne instalacije unutar i oko imanja.

Inženjer, čiji se identitet skriva iz straha od odmazde okupacionih vlasti, podržava tvrdnje ukrajinske vlade da je sama Rusija odgovorna za eksplozije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Frans pres.
XS
SM
MD
LG