Linkovi

Britansko regulatorno telo povuklo dozvolu za rad kanalu Raša tudej (RT)


Arhiva - Prostorjije kanala RT u Moskvi.
Arhiva - Prostorjije kanala RT u Moskvi.

LONDON (AP) — Britansko regulatorno telo za komunikacije oduzeo je u petak licencu ruskoj televiziji RT (Raša tudej) koju finansira država Rusija zbog zabrinutosti da je njeno izveštavanje o ratu u Ukrajini bilo pristrasno.

Odluka je doneta pošto regulator, Ofkom, sprovodi 29 istraga o nepristrasnosti RT-ovog izveštavanja o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Obim i priroda pitanja koja su pokrenuta ovim istragama izazvala su "veliku zabrinutost", saopštio je regulator, posebno zato što je RT kažnjen sa 200.000 funti zbog prethodnih kršenja standarda nepristrasnosti.

Finansiranje RT-a od ruske države, kao i činjenica da je Rusija izvršila invaziju na svog manjeg suseda, takođe su bili deo odluke, saopštio je Ofkom.

Kao rezultat toga, Ofkom je presudio da matična kompanija RT-a, ANO TV Novosti, nije "sposobna i odgovarajuća da ima dozvolu za emitovanje u UK".

Ovaj potez je uglavnom simboličan, pošto je emiter već isključen zbog sankcija koje je uvela Evropska unija.

"Takođe primećujemo nove zakone u Rusiji koji efektivno kriminalizuju svako nezavisno novinarstvo koje odstupa od narativa vesti ruske države, posebno u vezi sa invazijom na Ukrajinu", navodi se u saopštenju regulatora. "Smatramo da s obzirom na ova ograničenja, izgleda da je nemoguće da RT poštuje pravila nepristrasnosti našeg Kodeksa za emitovanje u datim okolnostima".

RT je u saopštenju navela da je regulator oštetio britansku javnost uskrativši joj pristup informacijama i ignorisao njen "čist dosije" tokom četiri uzastopne godine.

Zamenica glavnog urednika RT Ana Belkina rekla je da je Ofkom svojom odlukom "pokazao javnosti Velike Britanije i međunarodnoj regulatornoj zajednici da uprkos dobro konstruisane fasade nezavisnosti, ona nije ništa drugo do oruđe vlasti, koje se savija pred voljnim potiskivanja medija".

Ministar vlade Džejms Hepi rekao je da je odluka Ofkoma "veoma dobrodošla". Ali on je naglasio da je "regulator taj koji je napravio izbor, a ne vlada".

XS
SM
MD
LG