Linkovi

Borelj: Ruski državni mediji deo agresije, zabrana opravdana, Balkan posebno na meti


Arhiva -Žozep Borelj
Arhiva -Žozep Borelj

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je u utorak da je odluka Evropske unije da zabrani rad ruskih državnih medija opravdana, navodeći da su oni integralni deo ruske agresije na Ukrajinu i nastojanja da se Unija razjedini i potkopa evropska demokratija.

Ruski državni mediji i sistem oko njih su "integralni deo agresije" na Ukrajinu, rekao je Borelj tokom rasprave u u Evropskom parlamentu o spoljnom uplitanju u demokratske procese unutar EU.

On je u obraćanju evroparlamentarcima odbacio je kritike da su zabrana rada televiziji Raša Tudej (Russia Today - RT) i agenciji Sputnjik kršenje prava, javila je iz Strazbura agencija Hina, prenosi FoNet.

"To nisu nezavisni mediji nego oružja u sistemu manipulacije Kremlja", naglasio je Borelj, tvrdeći da Rusija laže o ratu i patnjama ukrajinskog naroda.

Borelj je naveo kako nije reč o pokušaju da se odluči šta je istina, a što laž i da EU nema ministarstvo istine, ali se mora pozabaviti namernim i koordiniranim pokušajima manipulacije u informativnom prostoru.

Balkan posebno na meti

On je u raspravi o izveštaju Posebnog odbora parlamenta za spoljno uplitanje ukazao da se u tom dokumentu upozorava da je prostor Zapadnog Balkana posebno na meti manipulacija iz Rusije, ali i Kine.

Rusija nastoji da iskoristi napetosti među balkanskim etničkim grupama kako bi raspirila sukobe i podelila te zajednice, što bi, kako je ocenjeno u izveštaju, moglo dovesti do destabilizacije cele regije.

U izvešraju tog odbora EP ističe se i da su zabrinjavajući pokušaji pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i učvršćuje odnose između države i crkve.

Izražena je i zabrinutost zbog toga što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima. Borelj je rekao kako je Evropska unija sa zemljama partnerima intenzivirala napore "na suzbijanju upletanja i manipulacije informacijama, posebno na zapadnom Balkanu koji je trenutno sistemski ciljan" ruskim i drugim kampanjama.

XS
SM
MD
LG