Linkovi

Rusija proglasila devet medija iz SAD za strane agente


Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se medijima nakon njegovog godišnjeg televizijskog šoua sa omogućenim telefonskim pozivima u Moskvi, Rusija, 15. juna 2017.
Ruski predsednik Vladimir Putin obraća se medijima nakon njegovog godišnjeg televizijskog šoua sa omogućenim telefonskim pozivima u Moskvi, Rusija, 15. juna 2017.

Rusko ministarstvo pravde označilo je devet medija iz Sjedinjenih Država, uključujući i Glas Amerike, kao "strane agente".

Ministarstvo je na listu stavilo Radio Slobodnu Evropu (RFE/RL), kao i nekoliko drugih kuća-saradnika, nakon upozorenja poslednjih meseci da bi mogli da budu pogođeni takvom odlukom.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon u novembru kojim je ovlastio vladu da označi medije koji primaju finansije spolja kao "strane agente" i da uvede sankcije protiv njih.

Ruski zvaničnici nazvali su novi zakon "simetričnim odgovorom" na ono što su opisali kao američki pritisak na ruske medije. Ruski državni televizijski kanal "Raša tudej" (RT), registrovan u Sjedinjenim Državama, našao se 13. novembra pod odredbama decenijama starog zakona zvanog Zakon o registraciji stranih agenata (FARA).

Američki ambasador u Rusiji, Džon Hantsman, rekao je da FARA za cilj ima promovisanje transparentnosti, ali da ne ograničava rad televizijskim mrežama u Sjedinjenim Državama.

Američki Stej dipartment osudio je ruski zakon, rekavši da ograničava slobodu štampe.

"Novi ruski zakon koji dozvoljava Ministarstvu pravde da označava medije kao 'strane agente' i nadzire ili blokira određene aktivnosti na internetu, predstavlja još jednu pretnju slobodnim medijima u Rusiji", rekla je portparolka Stejt dipartmenta Heder Nauret u izjavi datoj prošlog meseca.

XS
SM
MD
LG