Linkovi

"Novi Hladni rat" Zapada i Rusije oko uticaja u Africi


Sergej Lavrov sa predsednikom Ugande Joverijem Musevenijem
Sergej Lavrov sa predsednikom Ugande Joverijem Musevenijem

JOHANESBURG - Ruski, francuski i američki zvaničnici pokušavaju da dobiju podršku afričkih zemalja za svoje pozicije o ratu u Ukrajini, a neki to ocenjuju kao najintenzivnije takmičenje Rusije i Zapada od Hladnog rata.

Ruski šef diplomtije Sergej Lavrov i francuski predsednik Emauel Makron posetili su zemlje na severu Afrike ove nedelje. Samanta Pauer, šefica američke Agencije za međunarodni razvoj, posetila je Somaliju i Keniju, a ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild otputovaće naredne nedelje u Ganu i Ugandu.

"Ovo je kao novi Hladni rat u Africi, jer rivalske strane žele da osvoje uticaj", kaže Vilijam Gumed, direktor fondacije Demoratija radi.

Lavrov je putovao po sušnim predelima i onima gde vlada glad, i predstavljao Zapad kao glavng krivca za porast cena hrane. Sa druge strane, zapadni lideri su optužili Kremlj da je kriv za krizu sa hranom i da je koristi kao oružje u svom osvajačkom ratu - što bi trebalo da zvuči kao poznata poruka u post-kolonijalnoj Africi.

Pod Vladimirom Putinom, Rusija radi na tome da dobije podršku u Africi već nekoliko godina, oživljava prijateljstva stara i do pola veka, kada je Sovjetski savez podržavao mnoge afričke pokrete u borbi za slobodu od kolonijalista.

"I sada je ta kampanja intenzivirana", kaže Gumed.

Uticaj Moskve u Africi video se kada se u UN glasalo o osudi ruske invazije na Ukrajinu. 28 afričkih zemalja glasalo je za rezoluciju, a značajna manjiina od 25 zemalja je glasala protiv ili je bila uzdržana.

Ruski šef diplomatije ove nedelje posetio je Egipat, Kongo, Ugandu, Etiopiju i tamo poručio da su SAD i evropske zemlje krive za rast cena hrane, kao i da su tokom pandemije kovida pravile zalihe hrane.

"Situacija u Ukrajini dodatno je negativno uticala na tržište hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije, već neadekvatne reakcije Zapada, koji je uveo sankcije", kazao je Lavrov u Adis Abebi.

Lavrov je toplo dočekan u Ugandi od strane predsednika Joverija Musevenija, inače američkog saveznika koji ne želi da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu. Museveni je rekao i da je razumljivo što je Putin otpočeo rat jer je Ukrajina u ruskoj sferi uticaja.

Lavrov se založio za reformu Saveta bezbednosti UN kako bi se afričkim zemljama dala stalna mesta i veći uticaj.

Predsednik Ugande je na vlasti tri decenije i očigledan je izbor za zemlju sa kojom Rusija treba da jača odnose, kaže politički analitičar Asuman Bisika.

I ruska televizija Raša tudej (RT) oblikuje javno mnjenje u Africi, a Lavrov je najavio da će uskoro otvoriti i novi biro u Johanesburgu.

"Za Rusiju, to je bitka da se čuje u Africi. Nije važno za sam rat, već za dugoročni politički uticaj. Oni ovde vide plodno tle za sejanje svog uticaja, i naravno, glasanje u UN im je važno", kaže Anton Harber, profesor novinarstva na univerziteu Vitvotersrend u Južnoj Africi.

Francuski predsednik Emanuel Makron je na afričkoj turneji optužio Kremlj da preko kanala kakav je RT širi propagandu i traži podršku za rat, kao i da ucenjuje ceo svet time što sprečava izvoz žitarica iz Ukrajine.

"Ucenjuju nas jer su oni ti koji blokiraju izvoz, oni su ti koji regulišu promet svog žita", rekao je Makron u Beninu. Posetiće i Kamerun i Gvineju Bisao.

Makron je apelovao na Afrikance da ustanu protiv Rusije.

"Kažem vam ovde u Africi, kontinentu koji je patio zbog kolonijalnog imperijalizma - Rusija je jedna od poslednjih kolonijalnih sila. Odlučila je da krene u invaziju na susednu zemlju da bi odbranila svoje interese. I to je realnost".

Samanta Pauer, američka zvaničnica, bila je u istočnoj Africi i apelovala da se pomogne tom regionu u borbi protiv gladi i suša. Kritikovala je i Rusiju.

"Blokiranjem izvoza ukrajinskog žita i restrikcijama na izvoz đubriva iz Rusije, Putin zapravo nanosi štetu narodu Kenije i drugih zemalja na svetu. Nanosi bol ljudima u Keniji kako bi ostvario ličnu korist", kazala je Pauer u Najrobiju.

XS
SM
MD
LG