Linkovi

Prvi čovek Stejt departmenta za Evropu podneo ostavku


Pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel stiže na sastanak ministara zemalja OEBS-a u Milanu, 6. decembra 2018. (Foto: AP/Antonio Calanni)

Najviši američki diplomata za Evropu, pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel, podneo je ostavku posle samo 16 meseci na tom položaju, što bi moglo dodatno da ugrozi napore da se održi trans-atlantsko jedinstvo. Ves Mičel bio je aktivan i u rešavanju odnosa između Srbije i Kosova.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da će Mičel napustiti položaj sredinom februara.

"Ves je obavio izvanredan posao kao pomoćnik sekretara. Cenio sam njegove savete i intelekt kao lidera tima za Evropu u ovoj administraciji", naveo je državni sekretar Majk Pompeo.

Mičel je za dnevnik Vašington post, koji je prvi izvestio o njegovom odlasku, rekao da podnosi ostavku iz porodičnih razloga, a ne zbog neslaganja sa politikom Bele kuće.

Međutim, pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju odlazi u trenutku pogoršanja odnosa Vašingtona i evropskih saveznika i sporova zbog trgovine, NATO-a i američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG