Linkovi

Mičel: SAD povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu


Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel
Pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel

Sjedinjene Države povećavaju angažman na Zapadnom Balkanu, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Ves Mičel na pretresu u Senatu o američkoj politici u Evropi.

"Kroz aktivnu američku diplomatiju i blisku saradnju sa Evropskom unijom, podržali smo vizionarske lidere (grčkog) premijera Ciprasa i (makedonskog) premijera Zaeva u postizanju istorijskog uspeha u sporu dve zemlje oko imena. Intenzivirali smo komunikaciju sa Srbijom i Kosovom. Promovišemo i reforme u Bosni i Hercegovini", rekao je Mičel u obraćanju članovima Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Spoljnopolitičkog odbora Senata.

Mičel je rekao da je zabrinut zbog trenutnih protesta u Grčkoj i Makedoniji i potencijalnog ruskog mešanja posle rešavanja decenijskog spora oko imena između dve zemlje.

"Zabrinut sam zbog protesta i potencijalnog ruskog mešanja. To smo videli u Crnoj Gori, ruski predstravnici su davali preteće izajave i mislim da ima u Makedonij ima šanse da Rusi pokušaju da se umešaju. Radimo na jačanju makedonskih institucija, imamo odličnu bezbednosnu saradnju. Uz to, poznate su nam i ruske metode. Očekujemo da se formalne procedure u Grčkoj i Makedoniji završe i da NATO uputi poziv za članstvo Severnoj Makedoniji na samitu u julu. Nadamo se da će EU otvoriti pregovore o članstvu, mada je to sad manje verovatno nego sa NATO. U dnevnom smo kontaktu sa EU, posebno Francuskom koja ima određene rezerve, ali sam ja optimista i očekujem da će to uticati na ceo region."

Američki diplomata istakao je i da Vašington utvrđuje dugoročnu strategiju za snaženje američkog prisustva u istočnom Mediteranu.

"Radimo na tome da Grčka bude oslonac stabilnosti u Mediteranu i Zapadnom Balkanu", rekao je Mičel.

Takođe je ocenio da je Evropa danas ponovo "pozornica" ozbiljnih strateških nadmetanja i da se suočava sa pritiscima na više frontova - strateškim kampanjama Rusije i Kine, rekordnim talasima migranata, iranskim ambicijama u istočnom Mediteranu i krizom poverenja u evropske institucije.

"I Rusija i Kina žele da slome zapad: Rusija želi da ga podeli, a Kina da ga potisne. Naorčito su agresivni u centralnoj i istočnoj Evropi. Naš prvi prioritet je da suzbijemo rusku agresiju", rekao je Mičel i dodao da je "u proteklim godinama, revanšistički Kremlj pokušao da nasilno prekroji granice, zastrašivao i napadao susede, pokrenuo kampanju širenja dezinformacija i sajber kampanju protiv zapada i gomilao vojne snage na zapadnim granicama".

"Želimo bolje odnose sa Rusijom. Međutim, to može da se dogodi samo ako Rusija zaustavi svoje agresivno ponašanje. Nećemo ugrožavati naše principe ili saveznike", naglasio je Ves Mičel.

Mičel je govorio i o predstojećoj poseti Trampovog savetnika za bezbednost Džona Boltona Moskvi, gde bi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom trebalo da razgovara o potencijalnom susretu sa Trampom. Smatra da to nije loša poruka evropskim saveznicama.

"Evropske zemlje traže od SAD da ne budu toliko neprijateljski nastrojene prema Rusiji. I one smatraju da traba uspostaviti balans u oblastima u kojima postoji zajednički interes. Naše poruke su jasne: da Rusija mora da promeni pristup u Sriji, Ukrajini i da se ne meša u naše izbore."

Govoreći o izbornoj reformi u BiH, Mičel je rekao da SAD na tome rade zajedno sa EU i da je on lično angažovan na tome. Ocenjuje da bi Bosni trebalo posvetiti više pažnje i nada se da će to biti moguće sada kada je rešen spor Grčke i Makedonije i kada se reši pitanje Srbije i Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG