Linkovi

Razmimoilaženje SAD i Srbije oko kosovskih bezbednosnih snaga


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018.
Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018.

Srbija bez Amerikanaca ne može da reši kosovski problem, niti druge probleme u regionu i naivno i neodgovorno je misliti da se to može bez upliva američke strane, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle susreta sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom. Sagovornici su složni oko toga da briselski dijalog treba nastaviti, Vučić traži kompromis, a ne poniženje.

Sjedinjene Države su privržene partnerskom odnosu sa Srbijom, koju smatraju okosnicom regiona, poručio je tokom boravka u Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i dodao da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji predvodi EU, i pozivaju obe strane da ispune obaveze koje su preuzele.

Posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Mičel je na konferenciji za štampu rekao da vidi "otvoren prozor" mogućnosti za napredak i rešavanje problema koji Balkan drže u prošlosti - poput mape puta za Bosnu i Hercegovinu, imena Makedonije, ili pitanja normalizacije odnosa Beograd i Prištine.

"Sjedinjene Države žele da pomognu pronalaženju šire slike rešenja za to pitanje, što je, kako sam razumeo, cilj i unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Vučić", rekao je Mičel. "Spremni smo da slušamo, pomognemo i budemo kreativni. Takođe smo oprezni prema jednostavnim rešenjima koja mogu da ugroze region, pa čak i regionalnu stabilnost".

Video: Razmimoilaženje Srbije i SAD oko kosovskih bezbednosnih snaga
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

Zahvaljujući se za podršku SAD nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija spremna da razgovara o kompromisu i da može da prihvati svako kompromisno rešenje, ali ne i poniženje naroda.

Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština nije ni osnovnu - formiranje Zajednice srpskih opština, rekao je još Vučić i dodao da veruje da to neće ni učiniti.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018,
Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018,

Takođe, SAD i Srbija se ne slažu ni o pitanjima formiranja vojske Kosova, istakao je Vučić i ocenio da za to ne postoji pravno uporište ni u Vojno-tehničkom sporazumu iz Kumanova, ni u Rezoluciji 1244 Saveta bezbedsnosti UN.

"One ni na koji način ne predviđaju albanske snage, one predviđaju suverenitet Savezne Republike Jugoslavije i vraćanje u stotinama, a ne hiljadama predstavnika srpskih snaga bezbednosti - a ne albanskih", kazao je Vučić i nastavio: "Te moje pitanje za sve naše goste koji tako vole kosovske snage bezbednosti i albansku vojsku je da mi navedu i jedan jedini član, paragraf, slovo koje daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira".

Govoreći o formiranju kosovskih bezbednosnih snaga, Mičel je rekao da o tome bilo kreativnih priča u medijima, a da se SAD zalažu za to Kosovo ima legitimno pravo da ima profesionalce koji će se baviti njegovom bezbednosti, da to podrazumeva da i Srbi deo budu tih snaga, kao i da to nije pretnja za Srbiju.

"Niko nema pravo da uloži veto na pravo Kosova da razvija takve strukture. U isto vreme, lideri na Kosovu ne mogu da dođu do tog dogovora osim promenom Ustava, što nije lak zadatak. Zahteva dosta posla i mi smo angažovani sa partnerima u Prištini oko toga", rekao je Mičel.

Američki zvaničnik se tokom jutra sastao i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, koja je tom prilikom istakla da je Srbija posvećena dijalogu i da ne želi da ostavlja zamrznute konflikte novim generacijama.

Mičel je izrazio podršku SAD daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji, kao i spremnost da pomognu u postizanju dogovora u okviru Briselskog dijaloga.

XS
SM
MD
LG