Linkovi

SAD oštro osuđuju događaje u Mitrovici


U saopštenju Stejt departmenta povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici, posle čega je proteran sa Kosova, SAD su pozvale sve strane da mirnim putem dođu do rešenja situacije.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju jučerašnje događaje u Mitrovici, koji su bespotrebno podigli tenzije i ugrozili regionalnu stabilnost. Pozivamo sve strane da izbegnu buduću eskalaciju situacije, ponašaju se staloženo i mirnim putem reše nesuglasice. Za trajni mir i stabilnost na Balkanu, i Kosovo i Srbija moraju da se usredsrede na normalizaciju odnosa kroz dijalog uz posredstvo Evropske unije. Sjedinjene Države su spremne da podrže sve strane u pregovorima", navodi se u saopštenju koje je američki državni sekretarijat izdao u utorak.

Pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018.
Pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom sastanka u Beogradu, 14. marta 2018.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, Ves Mičel saglasili su se u telefonskom razgovoru da je očuvanje mira ključni uslov za nastavak bilo kakvih razgovora o budućnosti regiona.

"U dugom i sadržajnom razgovoru Vučić i Mičel su razmenili stavove po pitanju napada na direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, koji se juče dogodio na severu Kosova i Metohije," navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

U međuvremenu, Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je posle razgovora sa predsednikom Vučićem da ono što se desilo juče u Kosovskoj Mitrovici ne sme da se ponovi i poručila da Brisel očekuje očuvanje mira, uz mudar i uzdržan pristup.

Mogerini je došla u Beograd dan nakon što je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uhapšen u Kosovskoj Mitrovici i ona je izrazila žaljenje zbog događaja u ponedeljak na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije, Vučić i Mogerini su konstatovali da je u nacionalnom i državnom interesu Srbije da očuva stabilnost, mir i napredak na putu ka Evropskoj uniji i saglasili su se da pronađu nove načine kako bi nastavili sa radom i rešavanjem problema između Beograda i Prištine mirnim putem.

Kabinet Mogerini je izdao saopštenje u kojem se navodi da je "visoka predstavnica EU, u razgovoru sa predsednikom Vučićem, izrazila žaljenje zbog događaja na Kosovu".

“Ono što se dogodilo u ponedeljak se ne sme ponoviti. Evropska unija očekuje mir, mudrost, uzdržanost i vođstvo”, citiraju se reči Mogerini u saopštenju.

Đurić: Cilj da se zauzme sever Kosova

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prethodno je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o događajima u Kosovskoj Mitrovici i Prištini u ponedeljak, dok je Goran Rakić najavio da će Srpska lista napustiti Vladu Kosova.

Nakon što je u ponedeljak uhapšen u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i proteran sa Kosova, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u utorak u Beogradu da su albanski separatisti uz očiglednu podršku zapadnih zemalja, brutalno i nasilno napali srpski narod s ciljem da zauzmu sever Kosova i Metohije, ali i da obesmisle dijalog Beograda i Prištine i postizanje kompromisa.

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu, 27. mart 2018.
Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu, 27. mart 2018.

Na konferenciju za novinare u zgradi predsednika Srbije Đurić je došao otežano hodajući, sa rukama uvijenim zavojima i tom prilikom je rekao da nije bilo jednog poziva iz Beograda nasilje nad Srbima bi se nastavilo, a on bi završio u Prištini. On nije želeo da govori o detaljima tog poziva, istakao je da je na Kosovo ušao automobilom, po proceduri, pošto je obavestio Euleks i institucije Prištine, i ispričao šta je doživeo posle hapšenja:

"Pokušavali su da me ponize. Uz put su mi sve vreme, osim udaraca i toga što su mi spuštali i nabijali glavu na koleno, pravili selfije sa mnom i pokušavali da me zastraše time što su mi držali nabijen kalašnjikov u stomak sve vreme. Jedan od njih je izvukao i nož i pretio mi. Pevali su na tom putu do Prištine Alahu Ekbar i još neke druge pesme. Onda su me izveli iz tog transportera, vodili su me kroz glavne ulice Prištine, stavili su me u podrum."

Đurić nije odgovorio novinarima na pitanje da li će briselski dijalog biti nastavljen, ali je poručio da će konačnu odluku doneti predsednik Vučić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da predstavnici te liste izlaze iz Vlade Kosova, kao i da će na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, 20. aprila formirati Zajednicu srpskih opština.

"Formiranje Zajednice srpskih opština nije jednostran potez, to je iznuđen potez. Pet godina smo čekali da nam daju nešto što je naše. Dosta smo čekali, dosta smo imali strpljenja i formiraćemo samo ono što su oni potpisali, što su oni garantovali da će biti formirano još pre pet godina."

Posle događaja u Mitrovici oglasila i srpska opozicija - osuđeno je hapšenje Đurića, ali je istovremeno kritikovano ponašanje vlasti u Beogradu, dok su pojedine partije izrazile sumnju i da je čitav incident izrežiran.

Takav stav izneo je lider Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je osim toga postavio pitanje zašto Vučić nakon jučerašnjeg poniženja nije zatražio hitnu sednicu Saveta Bezbednosti UN i zašto na sastanku sa Tačijem i Mogerini nije sprečio ove događaje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG