Linkovi

Ves Mičel: Nisam došao da predstavim plan SAD za Kosovo


Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini 12. marta 2018.
Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel na konferenciji za novinare sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem u Prištini 12. marta 2018.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel odbacio je navode pojedinih medija da će Beogradu predstaviti plan Sjedinjenih Američkih Država za Kosovo. On je svoju prvu posetu Balkanu na ovoj poziciji započeo posetom Kosovu gde je razgovarao sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Mičel je nakon razgovora sa Tačijem pozvao kosovske zvaničnike da budu veoma angažovani u dijalogu sa Srbijom i da što pre reše pitanje Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

"Mi i dalje ostajemo privrženi tome i ohrabrujemo Kosovo da ostane privrženo dijalogu sa Srbijom i želimo demarkaciju sa Crnom Gorom, ovo je veoma važno kako bi se obezbedio put ka viznoj liberalizaciji“, rekao je Ves Mičel.

Na pitanje da li je tačno da će predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstaviti plan za Kosovo, kako su proteklih dana pisali srpski mediji, koji predviđa šira ovlašćenja za buduću Zajednicu srpskih opština, američki zvaničnik je kazao da nije doneo nikakav plan.

"Video sam te špekulacije i mislim da je to veoma kreativno novinarstvo. Nisam ovde da otkrijem bilo kakav specifičan plan. Ono zbog čega sam došao jeste da se Srbija i Kosovo angažuju oko svoje budućnosti. Da razgovaramo o dijalogu, o njihovom putu prema EU, znači obe zemlje žele to i te razgovore želim da imam ovde na Kosovu i u Srbiji”, istakao je Mičel.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage pomoćnik američkog državnog sekretara je kazao da SAD podržavaju taj proces, koji treba da se desi ustavnim promenama i istakao da niko nema pravo na veto što se bezbednosti Kosova tiče.

"Tu transformaciju ćemo pomoći na svim nivoima i naši prijatelji u Beogradu su veoma dobro upoznati sa pozicijom SAD-a i to ću da ponovim i tokom posete Beogradu", poručio je Mičel.

Predsednik Kosova Hašim Tači kazao je da je Mičela obavestio o naporima da se što pre reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom, kao i zalaganju Kosova u dijalogu sa Srbijom u cilju normalizacije odnosa uz kako je kazao međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta.

"Kosovo je jedinstveno i nikada nećemo dovoliti razmenu teritorija ili podelu teritorije. Ovaj proces treba da se završi prema Ustavu i zakonima Kosova“, rekao je Tači.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel sastao se u Prištini i sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem, a na Kosovu će boraviti i sutra kada će razgovarati sa predstavnicima civilnog društva.

XS
SM
MD
LG