Linkovi

Proces opoziva nastavlja se u utorak, Tramp imenovao pravni tim


Zgrada američkog Kongresa
Zgrada američkog Kongresa

Proces opoziva predsednika Donalda Trampa nastavlja se u utorak, 21. januara, kada će na takozvanom suđenju u Senatu biti izneseni uvodni argumenti. Proces u gornjem domu američkog Kongresa formalno je počeo u četvrtak.

Trampa će u Senatu braniti poznati pravnici, među kojima su i Ken Star koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine, i istaknuti advokat Alen Deršovic.

Trampov pravni tim će predvoditi pravni zastupnik Bele kuće Pet Sipoloni i Trampov lični advokat Džej Sekulov, a pridružiće im se i Trampova savetnica Pem Bondi, zatim Džejn Raskin koja je bila u Tramovom pravnom timu tokom istrage specijalnog tužioca Roberta Malera i bivši nezavisni pravni savetnik Robert Rej, prenosi agencija Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Senat je o nastavku procesa opoziva i o optužbama u četvrtak formalno obavestio Trampa, koji mora pismeno da odgovori do subote uveče.

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, u četvrtak je zaključila da je predsednik prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist. To je bio i glavni povod za pokretanja procesa Trampovog opoziva.

Tramp je isplatu pomoći, koja je Ukrajini bila potrebna za borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje, odobrio u septembru posle odlaganja od 55 dana, iako ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nije pokrenuo traženu istragu bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke, i njegovog sina Hantera Bajdena, koji je bio član odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Agencija za nadzor vlade je posle istrage zaključila da je agencija za budžet, koju kontroliše Tramp, blokirala isplatu pomoći "zbog određene politike", što nije dozvoljeno američkim zakonom.

Bela kuća i Kancelarija za menadžment i budžet odbacili su zaključke agencije za nadzor vlade i optužili je da pokušava da postane deo svakodnevne medijske kontroverze.

Zaključci istrage objavljeni su u četvrtak, uoči formalnog nastavka procesa Trampovog opoziva ili suđenja u Senatu, i to po dve tačke: da je Tramp zloupotrebio položaj kada je pokušao da izvrši pritisak na Zelenskog da pokrene istragu o Bajdenu, dok je zadržavao isplatu vojne pomoći, a da je zatim opstruisao napore Kongresa da istraži njegove poteze vezane za Ukrajinu.

Članovi Predstavničkog doma, takozvani "menadžeri", ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Potom je vođa sedmočlanog tima demokratskih "menadžera" Adam Šif pročitao njen sadržaj naglas. Menadžeri moraju da pripreme i iznesu pravne argumente u subotu i u ponedeljak.

Suđenjem će predsedavati glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts, koji je položio zakletvu u četvrtak sa još 99 od 100 senatora koji će, u ulozi porotnika, odlučivati o Trampovoj smeni (Senator iz Oklahome Džejms Inhof je bio odsutan i položiće zakletvu naredne nedelje). Senatori su se zakletvom obavezali da budu nepristrasni, iako se više njih već ranije izjasnilo da će glasati za ili protiv Trampove amene.

S obzirom na to da republikanci imaju većinu u Senatu, a da je za odluku o smeni potrebna dvotrećinska većina, gotovo je sigurno da će Tramp ostati na položaju predsednika. Ni jedan republikanac do sada nije podržao Trampovu smenu, iako su ga pojedini kritikovali zbog poteza u Ukrajini.

Zvaničnici Bele kuće predviđaju brzo suđenje, koje ne bi trajalo duže od dve nedelje, na kojem će Tramp biti oslobođen odgovornosti za optužbe o zloupotrebi položaja i opstrukciji pravde.

Međutim, proces bi mogao da traje mnogo duže ako demokrate ubede četvoro svojih republikanskih kolega da sa njima glasaju da se pozovu novi svedoci, koji nisu svedočili tokom istrage koju su sprovele demokrate u Predstavničkom domu.

Demokrate žele da ispitaju bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i vršioca dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mika Malvejnija.

Republikanci pak žele da svedoče Džo Bajden i njegov sin Hanter, ali i uzbunjivač koji je prvi otkrio informacije o spornom telefonskom pozivu Trampa i Zelenskog, tokom kojeg je američki predsednik od svog ukrajinskog kolege tražio da istraži Bajdenove.

Tramp je više puta proces opoziva nazvao nepoštenim, prevarom i lovom na veštice.

XS
SM
MD
LG