Linkovi

Istraga mogućeg praćenja bivše ambasadorke, Đulijanijev saradnik tvrdi da je Tramp znao "šta se događa" u Ukrajini


Smenjena ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič polaže zakletvu na početku svedočenja u Kongresu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Ukrajinske vlasti saopštile su u četvrtak da su pokrenule istragu o tome da li je bivša američka ambasadorka u Kijevu Mari Jovanovič ilegalno špijunirana pre nego što ju je predsednik Donald Tramp prošle godine iznenada povukao iz Ukrajine, a zatim i smenio s tog položaja.

Ukrajina je istragu najavila dva dana nakon što su demokratski članovi Kongresa, koji se zalažu za Trampovu smenu u procesu opoziva, objavili dokumenta koja sadrže prepisku Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija o uklanjanju Jovanovič s položaja ambasadorke i praćenju njenog kretanja u Kijevu.

Dokumenta je demokratama dao Đulijanijev bliski saradnik Lev Parnas, koji je optužen za davanje ilegalnih donacija Trampovoj kampanji.

Parnas je u intervjuu američkim medijima rekao da je predsednik Tramp bio upoznat sa kampanjom da se izvrši pritisak na ukrajinsku vladu da sprovede istragu o kandidatu za predsedničku nominaciju Demokratske stranke Džou Bajdenu, od kojih bi američki lider imao političke koristi.

Trampovi napori da izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera koji je radio za ukrajinsku energetsku kompaniju Burizma, bili su povod za donošenje odluke o Trampovom opozivu u Predstavničkom domu.

Optužbe protiv Trampa iznesene u rezoluciji o opozivu, da je zloupotrebio položaj i opstruisao Kongres, biće razmotrene na suđenju u Senatu na kojem će se odlučivati o Trampovoj smeni. Suđenje je formalno počelo u četvrtak predstavljanjem optužnice protiv Trampa i polaganjem zakletve predsedavajućeg Vrhovnog suda i senatora.

Trampovi saradnici, kako navode istražitelji u Kongresu, smatrali su da je Jovanovič, diplomatkinja sa dugogodišnjim iskustvom, bila prepreka za pokretanje istrage o Bajdenu.

"Tramp je tačno znao šta se događa", rekao je Parnas u intervjuu za emisiju Rejčel Medou, na televiziji MSNBC.

Dnevnik Njujork tajms takođe je citirao Parnasa, koji je naveo da bi se "kladio životom da je Tramp tačno znao šta je Rudi Đulijani radio u Ukrajini".

Tramp je ocenio da je reč o prevari i da Parnas "verovatno pokušava da iznudi neki dogovor za sebe".

Bela kuća demantovala je Parnasove tvrdnje. "Optužbe iznosi čovek koji je pušten na slobodu uz kauciju, nakon što je optužen za federalna krivična dela, i očajnički pokušava da smanji zatvorsku kaznu. Činjenice se nisu promenile, predsednik nije uradio ništa pogrešno i njegov opoziv, koji su izmislile i sprovele demokrate, je prevara od početka", saopštila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Šef kabineta potpredsednika Majka Pensa, Mark Šort, takođe je odbacio Parnasove optužbe, tvrdeći da bi Parnas "rekao bilo što" da ne završi u zatvoru.

Tramp je prethodno demantovao navode da je poslao Đulijanija, svog ličnog advokata, u Ukrajinu da prikupi informacije koje bi nanele štetu Džou Bajdenu, mogućem Trampovom rivalu na predsedničkim izborima u novembru.

Međutim, Parnas je rekao u intervjuu Rejčel Medou da je Tramp "bio upoznat sa svim mojim potezima".

"Ne bih uradio ništa bez pristanka Rudija Đulijanija ili predsednika. Bio sam na terenu i obavljao posao za njih", ustvrdio je Parnas, koji je zajedno sa još jednom Đulijanijevim saradnikom - Igorom Frumanom - optužen za nelegalne donacije Trampovoj kampanji. Obojica su se izjasnila da nisu krivi.

Parnas je objasnio da je njegov zadatak, tokom saradnje sa Đulijanijem, bio da se sastane sa visokim ukrajinskim zvaničnicima da bi prikupio dokaze o korupciji protiv Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je radio za ukrajinsku energetsku kompaniju Burizma.

Tramp je navodno odlagao isplatu vojne pomoći Ukrajini, da bi izvršio pritisak na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da sprovede istrage o Bajdenovima. Zbog tih optužbi, Predstavnički dom je doneo odluku o Trampovom opozivu.

Novinarka televizije ABC Ketrin Folders tvitovala je u sredu veče da je pitala Đulijanija da prokomentariše intervju sa Parnasom, i da je Trampov advokat dogovorio

"Nemam komentar, on je veoma tužna situacija".

Parnas je u intervjuu sa Rejčel Medou bio vrlo otvoren:

"Oni nemaju razloga da razgovaraju sa mnom. Zašto bi se uži krug saradnika predsednika Zelenskog ili ministar unutrašnjih poslova Avakov ili svi ti ljudi ili predsednik Porošenko sastali sa mnom? Ko sam ja? Njima je rečeno da se sa mnom sastanu. I to je tajna koji oni pokušavaju da sakriju", rekao je Parnas.

Takođe je naglasio da Trampovi interesi nikada nisu imali veze sa iskorenjivanjem korupcije, već da je "sve bilo o Džou Bajdenu i Hanteru Bajdenu".

Na pitanje Medou o Trampovim tvrdnjama da ga ne poznaje, Parnas je odgovorio:

"On laže", i dodao da je bio sa Đulijanijem u Ukrajini četiri ili pet dana nedeljno i da je tokom tog perioda Tramp bio u stalnom kontaktu sa svojim ličnim advokatom.

Đulijanijev saradnik poručio je da želi da "istina izađe na vidjelo, i da je to važno za zemlju i njega, a da se govori o mnogo stvari koje nisu istinite".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG