Linkovi

Predstavnički dom izglasao slanje rezolucije o opozivu Trampa u Senat


Suđenje u procesu opoziva u Senatu moglo bi da počne naredne nedelje
Suđenje u procesu opoziva u Senatu moglo bi da počne naredne nedelje

Predstavnički dom Kongresa izglasao je prosleđivanje rezolucije o opozivu predsednika SAD Donalda Trampa Senatu, čime su stvoreni uslovi da predsedniku počne suđenje u gornjem domu Kongresa. Za je glasalo 228 predstavnika, dok je 193 bilo protiv, uglavnom po partijskoj liniji.

Donji dom je odobrio i imenovanje sedmoro predstavnika u Kongresu koji će na suđenju predsedniku biti "menadžeri", odnosno zastupati Predstavnički dom.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi prethodno je objavila da će vođa tog sedmočlanog tima biti kongresmen Adam Šif, predsedavajući u Odboru za obaveštajna pitanja, koji je od početka uključen u istragu o opozivu.

Preostali članovi tima su predsedavajući Odbora za pravosuđe Džeri Nedler, koji je takođe bio uključen u istragu; predsedavajuća Administrativnog odbora Zoe Lofgren, koja je bila u Kongresu za vreme opoziva Ričarda Niksona i Bila Klintona; predsedavajući Demokratskog kokusa Hakim Džefris, predstavnica Val Demings sa Floride, predstavnik Džejson Krou iz Kolorada, predstavnica Silvija Garsija iz Teksasa.

Na imenovanja "menadžera" reagovala je i Bela kuća. U saopštenju portparolke Stefani Grišam se navodi da "njihovo imenovanje ne menja apsolutno ništa", prenosi Rojters.

"Predsednik Tramp nije uradio ništa loše. Oćekuje da će u Senatu biti poštovana sva njegova prava koja su mu ukinuli predsedavajuća Pelosi i demokrate u Predstavničkom domu i očekuje da bude oslobođen", izjavila je Grišam.

Predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da je reč o "još jednoj prevari demokrata koje ništa ne rade".

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres.

Posle usvajanja rezolucije u Predstavničkom domu, proces opoziva predsednika, takozvano "suđenje", se nastavlja u Senatu. Članovi donjeg doma su "tužioci", Bela kuća ima svoje pravne zastupnike, senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine senatora, što je malo verovatno jer trenutnu većinu u Senatu imaju republikanci.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Pravila suđenja u Senatu takođe određuje većina senatora.

Predsedavajuća Predstavičkog doma Nensi Pelosi je više od mesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat kako bi izvršila pritisak na lidera republikanca Miča Mekonela da na suđenje pozove svedoke - što je on ranije nagovestio da možda neće učiniti.

O tome da li će na suđenju u Senatu biti svedoka, odlučuje se glasanjem u Senatu, a potrebna je prosta većina od 51 glasa.

Kao potencijalni svedok pominje se i bivši savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton, koji je rekao da bi se odazvao obavezujućem pozivu za svedočenje. Ipak, predsednik Tramp je nagovestio da bi mogao da iskoristi svoja ovlašćenja i spreči Boltona da svedoči.

XS
SM
MD
LG