Linkovi

Premijer Belgije doneo nove - za sada nepoznate - predloge u Beograd


Premijer Belgije Šarl Mišel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Beogradu(AP Photo/Darko Vojinović)

U Beogradu je danas boravio belgijski premijer Šarl Mišel, koji je posle razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije istakao da Zapadni Balkan treba da ostane među prioritetima Brisela. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Srbi ne treba da očekuju maksimalistička rešenja kada je reč o Kosovu.

​Premijer Belgije Šarl Mišel u Beogradu je najavio neke nove, za sada nepoznate predloge, kada se radi o evropskoj perspektivi Srbije.

Aktivnosti u vezi sa Briselskim sporazumom i ubrzanim rešavanjem pitanja Kosova se - kako izgleda - zahuktavaju, s obzirom da je predsednik Srbije, odmah posle ovog susreta, otišao u Bukurešt na sastanak kvadrilaterale, gde će biti i premijeri Rumunije, Bugarske, te grčki premijer Aleksis Cipras, a već sutra u Beograd stiže predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Prema Mišelovim rečima, on je u Beograd došao sa novim predlozima, koji se odnose na sprovođenje Briselskog sporazuma, što jedno duže vreme političari iz EU nisu radili.

Moramo da razgovaramo o ZSO

Mada nije precizirao o kakvim predlozima je reč, Mišel je rekao da je on jedan od lidera EU koji se zalaže da Zapadni Balkan ostane visoko među prioritetima Unije i dodao je da je s Vučićem razgovarao o nekim mogućim postupcima, te o tome da bi mogli zajedno da isprobaju određene ideje.

"Imali smo priliku da govorimo o Briselskom ugovoru - to je vrlo važno, zato što je meni to omogućilo da vidim suštinsko razumevanje tumačenja, odnosno logiku povezanu sa primenom sporazuma. Kada se budem vratio u Brisel, podeliću s kolegama sva ta mišljenja i stavove, ali i neke moguće postupke, i u tom kontekstu razgovaraćemo i o ZSO, jer to je nešto gde treba da razgovaramo i gde mora da se radi”, rekao je Mišel.

Kako je objasnio, onda bi i EU eventualno mogla angažovanije da postupa i da bi mogla da iznađe stabilnije rešenje, prihvatljivo za sve.

Vučić: Spremni smo za teške odluke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle sastanka sa Mišelom rekao da je za evropski put Srbije najvažnija tema sporazum, koji treba postići sa Prištinom, ali ni da ni on ne može ništa više da o predlozima kaže “dok to ne bude deo politke EU i dok neki neki drugi faktori ne budu sa tim predlozima saglasni”.

Primetio je samo da bi ti predlozi mogli da budu interesantni u budućnosti.

“Lakih rešenja nema. Mi smo spremni za teške odluke, ali treba da postoji kompromis sa obe, a ne samo sa jedne strane”, precizirao je Vučić.

Dodao je da Srbi ne treba da očekuju maksimalistička rešenja kada se radi o Kosovu, ali da se ne smeju dopustiti ponižavajuća rešenja za Srbiju:

Lakih rešenja nema

"Ukoliko EU bude imala taj drugačiji pristup, kojim će težiti tome da se ispuni ono što je potpisano u Briselu, možda ćemo neke nade i šanse da imamo. Ako se to ne desi, naše nade su vrlo male. To jer jedan problem, a drugi je problem to što mi moramo između sebe da razgovaramo i da sami budemo objektivni i realni, i da vidimo šta je to što mi tražimo", ocenio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da se nada da će biti još susreta, kao i da je pitanje Kosova pitanje budućnosti.

Mišel je zaključio da Srbija treba da sprovede reforme, kako bi ušla u Evropsku uniju - uključujući i reforme u oblasti vladavine prava i slobode medija.

"EU nije nije puki projekat koji se bazira na ugovorima, već na društvenim vrednostima", rekao je Mišel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG