Linkovi

Evopska komisija o Srbiji: Napretka ima, nastaviti reforme i dijalog


U najnovijem izveštaju o napretku Zapadnog Balkana po pitanju evropskih reformi, Evropska komisija ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ali da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od toka promena u sektoru vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom.

"Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora da pojača napore i da opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja", stoji u izveštaju EK.

Po prvi put, EK izveštaj pokriva razdoblje od godinu i po dana i uključuje podrobniju ekonomsku analizu. EK poručuje da je potrebno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i da "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Takođe, "Srbija treba da produbi angažovanje u dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji". "S tim u vezi, dobrodošla je inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu", stoji u izveštaju vlade Evropske unije.

"Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti", poručuje Komisija u Briselu.

"Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", kaže se u izveštaju i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, dok je potrebno poboljšati uslove privređivanja za mala i srednja preduzeća.

Komsija poručuje da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

XS
SM
MD
LG