Linkovi

Predstavljen Paket EK o proširenju: Ceo Z. Balkan deli iste probleme


Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han
Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han

Cijeli region Zapadnog Balkana dijeli ključne probleme - nedovoljna vladavina prava, nezavisnost sudstva, poštivanje osnovnih prava i sloboda - jedan je od zaključaka evropskih parlamentaraca okupljenih u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta, kojima je danas, sa zakašnjenjem, komesar za pregovore o proširenju Johanes Han predočio posljednji Paket Evropske komisije o proširenju.

Nakon kratke prezentacije paketa od strane komesara Hana, parlamentarci su ukazali na pitanja koja su od ključne važnosti za napredak svih iz regiona, bez obzira koliko su napredovali u približavanju EU. Moraju činiti više na vladavini prava i osnovnim pravima, te riješiti bilateralne probleme koji postoje.

"Moraju da budu vidljivi rezultati reformi koje se tiču vladavine prava, poštivanja osnovnih prava i sloboda. To se odnosi na Srbiju i Crnu Goru, koje obje pregovaraju o prijemu, ali i na ostale zemlje koje se pripremaju za taj proces", rekao je evropski parlamentarac iz Slovačke Eduard Kukan.

"Rad na reformama i njihovo provodjenje u djelo, posebno onim na polju vladavine zakona i osnovnih prava i sloboda, ostaju najvažniji zadatak za Srbiju, pregovori o prijemu nisu niti će ikada biti kraj za sebe, dio su šireg procesa reformi. Naglašavam važnost parlamentarnog nadgledanja, te pozdravljam inicijativu predsjednika Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu, to je veoma važno", poručio je predsjedavajući Spoljnopolitičkog komiteta i izvjestilac za Srbiju Dejvid Mekalister.

"Napredak Crne Gore u procesu proširenja je prepoznat i nadam se da kada CG ispuni sve preduslove za članstvo, da će ga i dobiti bez ikakve
zadrške. U slučaju Srbije većina kritika u Paketu potvrdjuju našu stalnu zabrinutost - vladavina zakona je i dalje krhka, nema napretka na polju slobode izražavanja i slobode medija, mora biti snažnija uloga nezavisnih regulatornih tijela",
istakao je član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula.

Kada je o BiH riječ, parlamentarci su primjetili da političke i institucionalne blokade onemogućavaju efektivno donošenje odluka i blokiraju zemlju na njenom putu ka evropskom članstvu, dok je komesar Han izrazio nadu da će političari u BiH, po njegovom uvjerenju svjesni i odgovornosti i ozbiljnosti situacije, konačno naći kompromis oko izbornog zakona.

Konačno, stav evropskih parlamentaraca o Turskoj je na neki način potvrdjen i posljednjim Izvještajem. Ta zemlja se konstantno udaljava od procesa proširenja i, traže parlamentarci, ukoliko bude usvojen novi Ustav u Turskoj, EU treba da suspenduje cijeli proces pridruženja sa tom zemljom.

XS
SM
MD
LG