Linkovi

Delegacija NATO u poseti Srbiji


Predsednik Podobora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO-a Žoao Rebelo izjavio je da je Srbija stub stabilnosti u regionu i osudio nedavni incident u Kosovskoj Mitrovici, kad je uhapšen šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

“Poštujemo odluku Vlade Srbije o suverenitetu vaše zemlje, opciju neutralnosti koju ste izabrali i na tom osnovu želimo sa vama da sarađujemo. Poštujemo vaše napore i učešće u mirovnim misijama u svetu danas kada nam je svima mir potreban”, rekao je Rebelo u Beogradu.

Rebelo je u razgovoru sa potpredsednikom Skupštine Srbije Ðorđem Milićevićem i istakao da je cilj evropske zajednice da i Zapadni Balkan bude njen deo.

Milićević kaže da je poseta Pododbora za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete Parlamentarne skupštine NATO još jedna potvrda da Srbija ima važnu i ključnu ulogu u regionu.

On je izrazio zadovoljstvo dinamikom saradnje naše delegacije u PS NATO sa ovom međunarodnom organizacijom, gde pruža svoj pun doprinos njenom radu i unapređenju partnerskih odnosa.

„Kao vojno neutralna zemlja želimo da unapredimo saradnju i dijalog radi zajedničkog dopriniosa miru u regionu. Potvrda toga je i naše učešće u programu Partnerstvo za mir, što daje širi okvir za politički dijalog i saradnju“, poručio je Milićević.

Potpredsednik Milićević istakao je najvažnije sporazume Srbije i Alijanse koje je ratifikovala Narodna skupština, kao i niz programa i projekata sa kojima srpske institucije sarađuju sa Alijansom, a posebno naglasio saradnju Vojske Srbije i KFOR-a na terenu.

„KFOR je ključni garant bezbednosti srpskog i nealbanskog stanovništva na KiM i implementacije Briselskog sporazuma. Pozdravljamo nameru NATO da KFOR zadrži isti broj trupa na terenu. Očekujemo da NATO neće podržati formiranje tzv. Vojske Kosova i da će zadržati statusnu neutralnost”, poručio je potpredsednik Milićević, saopšteno je iz srpskog parlamenta.

On je takođe osudio poslednje događaje u Kosovkoj Mitrovici, čiji je cilj bio eskalacija nasilja širih razmera, i izrazio razočarenje zbog nedostatka reakcije KFOR-a i NATO-a. Uspeh dijaloga i implementacija dogovorenog su u direktnoj vezi sa bezbednošću na severu KiM, navodi se u saopštenju.

Na sastanku kojem su prisustvovali i predsednik PS NATO Paolo Ali i generalni sekretar PS NATO Dejvid Hobs, bilo je reči o učešću sprskih medicinskih ekipa u misijama u svetu, sajber bezbednosti i saradnji Srbije i NATO u ovoj oblasti.

Pododbor za buduće bezbednosne i odbrambene kapacitete PS NATO boravi u poseti Srbiji od 17. do 19.aprila, a delegaciju čine poslanici iz Portugala, Litvanije, Velike Britanije, Italije, Češke, Letonije, Španije i Turske.

XS
SM
MD
LG