Linkovi

Ostavka portugalskog premijera usled optužbi za korupciju u vezi sa iskopavanjem litijuma


ARHIVA: Antonio Kosta, portugalski premijer u ostavci (REUTERS/Juan Medina)
ARHIVA: Antonio Kosta, portugalski premijer u ostavci (REUTERS/Juan Medina)

Portugalski premijer Antonio Košta podneo je ostavku nekoliko sati pošto je pritvoren šef njegovog kabineta Vitor Eskarija.

Hapšenje i pritvor Eskariji su određeni okviru istrage moguće korupcije u projektima iskopavanja litijuma u šta je bila uključena vlada premijera u ostavci.

Tužilaštvo je saopštilo da je privedeno ukupno pet osoba uključujući Eskariju, među kojima su, ministar infrastrukure Žoao Galamba i predsednik Agencije za zaštitu životne sredine Nunjo Lakasta.

Navedeno je da će se kao osumnjičeni pojaviti pred sudijom.

U okviru akcije hapšenja izvršeno je više od 40 pretresa u nekoliko vladinih zgrada, uključujući kancelariju Vitora Eskarije, ali i ministarstava infrastrukture i životne sredine, saopštilo je tužilaštvo.

Tužioci istražuju navodnu korupciju i trgovinu uticajem na koncesije za istraživanje litijuma u severnom Portugalu. Pod istragom je projekat za fabriku vodonika u luci Sines, kao i znatna investicija u centar za bazu podataka.

Agencija Rojters izveštava da se radi o poslednjem u nizu skandala sa kojim se suočava administracija Antonija Košte. Prethodila je kontroverza u vezi sa državnom aviokompanijom u januaru 2023 – zbog čega su opozicione stranke tražile ostavku vlade.

Portugalski premijer u ostavci, koji je prema navodima tužioca obuhvaćen odvojenom istragom, odluku o povlačenju sa funkcije saopštio je u televizijskom obraćanju, posle susreta sa predsednikom Marselom de Souzom.

Poručio je da mu je savest čista, ali se neće kandidovati četvrti put za premijera.

"Dostojanstvo premijerske funkcije nekompatibilno je sa bilo kakvom sumnjom u njegov integritet i ponašanje, a još manje sa sumnjom u vršenje bilo kakvog krivičnog dela", rekao je Košta.

Pred portugalskim predsednikom je odluka da li će socijalistima, partiji premijera u ostavci koji imaju većinu u parlamentu, odobriti da formiraju novu vladu – ili će raspustiti parlament i raspisati izbore.

Inaće, portugalska skupština u novembru treba da se izjasni o predlogu budžeta za 2024.

Kosta će premijersku funkciju obavljati do odluke predsednika koji je političke stranke pozvao na konsultacije u sredu.

Sednica predsedničkog konsultativnog tela, Državnog veća, zakazana je za četvrtak.

XS
SM
MD
LG