Linkovi

Izvori: Pengaton planira da ojača zalihe litijuma i smanji zavisnost od Kine


Sedište Pentagona u Arlingtonu, Virdžiniji
Sedište Pentagona u Arlingtonu, Virdžiniji

Pentagon planira da ojača zalihe retkih minerala, kobalta i litijuma kako bi se smanjila dugoročna zavisnost od Kine, koja je najveći dobavljač u tom sektoru u proteklih 30 godina, navode dva neimenovana izvora agencije Rojters.

Novi plan za zalihe bi trebalo da bude objavljen naredne nedelje, skoro godinu dana nakon što je predsednik SAD Džo Bajden naredio da se preispita američki lanac snabdevanja ovim rudama.

Retki minerali, kobalt i litijum se koriste u proizvodnji oružja nove generacije, borbenim avionima koje pravi Lokid Martin i precizno navođenoj municiji korporacije Rejton tehnolodžis.

Litijum je ključni sastojak baterija za električna vozila, i važan je da bi se ostvario plan Pentagona da prebaci svojih 170.000 netaktičkih vozila na režim da ne emituju štetne gasove.

Sekretarijati za odbranu, energetiku i Stejt department, koji su prema izvorima napravili novi plan snabdevanja, nisu odgovorili na upit za komentar.

Još nije poznato odakle bi Pentagon nabavljao ove rude, u cilju da izbegne Kinu.

Tema eksploatacije litijuma aktuelna je u Srbiji, gde ekološke organizacije, udruženja i aktivisti traže da se donese zakon o trajnoj zabrani rudarenja bora i litijuma u celoj zemlji. Proteste je pokrenulo najavljeno otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto u dolini reke Jadar, a Vlada Srbije je, kako je rečeno, obustavila taj projekat krajem januara.

SAD imaju samo jedno nalazište retkih minerala i nema mogućnosti za njihovu dalju preradu. Pentagon je do sada, za potrebe svojih rezervi, retke minerale kupovao od Kine, što je paradoks koji mnogi na Kapitol hilu žele da okočaju.

Jedini aktivan rudnik litijuma u Americi je u Nevadi, ali mogućnosti proizvodnje su veoma ograničene.

Prerada retkih minerala je nepopularna u Americi jer u velikoj meri zagađuje životnu sredinu. Radi se na tome da se razviju metode kako bi se ceo proces učinio "čistijim".

XS
SM
MD
LG