Linkovi

Hil iznenadio protivnike iskopavanja litijuma - pojavio se na njihovom protestu


Savo Manojlović iz Incijative Kreni-Promeni i ambasador SAD Kristofer Hil na protestu ispred američke ambasade
Savo Manojlović iz Incijative Kreni-Promeni i ambasador SAD Kristofer Hil na protestu ispred američke ambasade

Inicijativa Kreni-promeni, koja se zalaže za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, organizovala je performans ispred ambasade SAD u Beogradu, zbog nedavne izjave ambasadora Kristofera Hila da se SAD trude da podrže Rio Tinto - kompaniju koja je trebalo da krene sa eksploatacijom litijuma u Srbiji.

Hil je za Glas Šumadije, prenosi FoNet, rekao da Rio Tinto nije samo običan rudarski projekat jer će imati veze sa modernom ekonomijom i kako pokušava da o tom pitanju sarađuje sa Vladom Srbije.

"Mislim da je za Rio Tinto važno da lјudi shvate da ovo nije samo rudarski projekat. Ovo nije samo projekat u kojem se nešto vadi iz zemlјe i izvozi dalje. Ovo je projekat koji će imati veze sa modernom ekonomijom. Na kraju će se litijum koji se izvadi iz zemlјe koristiti za proizvodnju baterija koje će se ugrađivati u električna vozila", rekao je Hil u intervjuu portalu Glas Šumadije.

Razgovor aktiviste Sava Manojlovića i ambasadora SAD Kristofera Hila
Razgovor aktiviste Sava Manojlovića i ambasadora SAD Kristofera Hila

Aktivisti inicijative Kreni-promeni su se zbog te izjave okupili ispred ambasade, ali ih je ambasador Hil iznenadio - pojavio se na performansu i poručion da "pravac kojim se zemlja kreće zavisi samo od odluke njenih građana", javlja FoNet.

Aktivista Savo Manojlović je podsetio da su građani podneli narodnu inicijativu parlamentu da se zabrani eksploatacija litijuma, kao i da su organizovani brojni protesti protiv Rio Tinta.

Performans incijative Kreni-Promeni ispred ambasade SAD u Beogradu
Performans incijative Kreni-Promeni ispred ambasade SAD u Beogradu

Ambasador Hil je rekao da je tokom posete Kragujevcu dao izjavu portalu Glas Šumadije, dodajući da "nema medija kojem neće dati izjavu ili pitanja na koje neće odgovoriti, jer je to način jačanja slobode i nezavisnosti medija".

"Uvek sam iskren i biću pošten i sa vama, kako će se Srbija razvijati i u kom pravcu će ići zavisi samo od Srbije i ništa što bilo koji diplomata kaže to ne može da promeni. A ako me pitanje za moje mišljenje, smatram da je Srbiji potrebno više zelene energije i pitanje litijuma je povezano sa električnim vozilimaa", rekao je Hil.

Vlada Srbije odlučila je da obustavi projekat iskopavanja litijuma i saradnju sa kompanijom Rio Tinto u januaru 2022. godine. Ipak, udruženja građana tvrde da na terenu radnje nisu obustavljene.

U međuvremenu je 38.000 ljudi potpisalo narodnu inicijativu da se zabrani eksploatacija litijuma na teritoriji Srbije. Potpisi su predati Skupštini, ali nadležni u parlamentu tvrde da ne znaju šta se dalje sa tim potpisima dešavalo i kakva je sudbina inicijative.

XS
SM
MD
LG