Linkovi

Porošenko u Beogradu: Srbiju i Ukrajinu povezuju evropske integracije


Predsednici Ukrajine i Srbije Petro Porošenko i Aleksandar Vučić prilikom ulaska u Palatu Srbija (Foto: AP/Darko Vojinović)

Srbija i Ukrajina potpisale su sporazum kojim se ukidaju vize za ukrajinske građane, a pre toga održani su zvanični razgovori predsednika dve zemlje Aleksandra Vučića i Petra Porošenka. Sa sastanka je upućena poruka da dve zemlje međusobno uvažavaju suverenitet i teritorijalni integritet.

Kijev ulaže napore da se ukrajinski suverenitet obnovi na svim okupiranim teritorijama i Ukrajina bezuslovno računa na podršku Srbije u vezi sa uvođenjem mirovne misije, zajedno sa nadzorom Ujedinjenih nacija, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

S druge strane, gost iz Ukrajine izrazio je apsolutno poštovanje i uvažavanje teritorijalnog integriteta i suverenitete Srbije.

"Mi nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da problem Kosova treba da se reši kompromisom uz uvažavenje interesa Srbije", poručio je.

Posle susreta sa domaćinom, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Porošenko je je izjavio da Srbiju i Ukrajinu povezuju evropske integracije i izrazio nadu da će obe zemlje 2025. postati članice Evropske unije.

Predsednici Ukrajine i Srbije Petro Porošenko i Aleksandar Vučić rukuju se tokom razgovora u Palati Srbija u Beogradu (Foto: AP/Darko Vojinović)
Predsednici Ukrajine i Srbije Petro Porošenko i Aleksandar Vučić rukuju se tokom razgovora u Palati Srbija u Beogradu (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da između dve zemlje ne postoje otvorena bilateralna pitanja i da, kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Kako je rekao, sa Petrom Porošenkom je razgovarao o svim važnim pitanjima za krizu na Kosovu i onome što se zbiva u Ukrajini.

"Srbija želi da svi problemi u toj zemlji budu rešavani na miran način, da se poštuju dogovori iz Minska", dodao je Vučić i nastavio:

"Predsednik Porošenko je takođe poželeo Srbiji postizanje kompromisa u razgovoru sa Albancima, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta Republike Srbije, na čemu smo mi veoma zahvalni našim ukrajinskim prijateljima".

Predsednici dve zemlje su razgovarali i o unapređenju bilateralnih, a pre svega ekonomskih odnosa - trgovinska razmena Srbije i Ukrajine iznosi 357 miliona evra, a predsednik Srbije je ocenio da može da dostigne i milijardu evra.

Vučić je rekao da je uveren da će uskoro biti postignut sporazum o slobodnoj trgovini, istakao je mogućnost uspostavljanja direktne avio-linije između Beograda i Kijeva i poručio da će Novom Sadu i Beogradu biti mesta za spomenike najpoznatijm ukrajinskim književnicima, a pre svih pesniku Tarasu Ševčenku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG