Linkovi

Dačić i Janukovič o slobodnoj trgovini


Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič
Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič

Drugog dana posete visoke delegacije Ukrajine Srbiji razgovorano je sporazumu o slobodnoj trgovini dve zemlje.

Drugog dana posete visoke delegacije Ukrajine Srbiji razgovorano je sporazumu o slobodnoj trgovini dve zemlje, koji je važan za prijem Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar privrede Mlađan Dinkić najavljuju paket mera, koji će Vlada predstaviti početkom iduće nedelje.

Srbija i Ukrajina treba da ubrzaju razgovore kako bi taj sporazum o slobodnoj trgovini bio potpisan na jesen u Kijevu, istakli su danas premijer Srbije Ivica Dačić i predsednik Ukrajine Viktor Januković.

Na poslovnom foruma Srbija-Ukrajina, na kome učestvuje više od 80 kompanija iz Ukrajine i 20 iz Srbije, predsednik Janukovič je ocenio da ključ za razvoj ekonomske saradnje dve zemlje nije samo bolja saradnja velikih, već i malih i srednjih preduzeća.

Premijer Srbije Ivica Dačić je pozvao ulagače iz Ukrajine da razmisle o Srbiji kao investicionoj destinaciji i dodao da treba razvijati saradnju dve
zemlje u oblastima energetike, agronomije i metalurgije.

Na istom skupu Dačić je govorio i o ekonomskim merama sa kojima Vlada planira da uskoro izađe i koje, kako je rekao, treba da poprave stanje u privredi i finansijama Srbije:

"Mi smo rešeni da istrajemo u smanjenju fiskalnog deficita, u snižavanju našeg duga, ali i nameravamo da reformišemo javni sektor, tržište radai da unapređujemo investicionu klimu. Očekujemo da će ove godine biti i više investicija nego što je to bilo proteklih godina. Naravno, veliki doprinos svemu tome će dati i eventualna pozitivna odluka koju očekujemo od Saveta EU o otpočinjanju pregovora o članstvu u EU."

A o merama Vlade govorio je i nadležnim ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić, koji je tokom posete kompaniji Microsoft u Srbiji najavio da će nakon večerašnjih razgovora koalicionih partnera Vlada početkom iduće nedelje izaći paketom mera. Osnovni cilj je da se, sa jedne strane poveća zaposlenost i razvoj određenih industrija, dok se istovremeno mora ići na oštru štednju u javnom sektoru, rekao je Dinkić:

"Bilo kakvo zamrzavanje plata i penzija, kada bi se pojedinačno sprovelo bez drugih strukturnih reformi – bačeno je vreme uzalud. To su pokazala razna zamrzavanja iz istorije. Vlada po prvi put u poslednjih 12 godina radi na kompleksnom programu mera koji će obuhvatiti i mere štednje u javnom sektoru, ali i mere aktiviranja investicija u privatnom sektoru, kako bi imali brži privredni rast."

Govoreći o mogućoj rekonstrukciji Vlade, Mlađan Dinkić jer ocenio da su potrebne promene u Vladi – ne samo na ministarskim mestima, već i po dubini, uključujući i državne sekretare. On je rekao da će Ujedinjeni regioni Srbije biti otvoreni u toj diskusiji i poručio da neće pristati eventualno razdvajanje ministarstva koje sada vodi.
XS
SM
MD
LG