Linkovi

Dačić: Srbija ne može da sankcioniše velike


Srbija ne može da sankcioniše velike i jake, izjavio je danas ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić povodom ukrajinske krize i dodao da se problem između Ukrajine i Rusije može rešiti samo dijalogom.

Uz konstataciju da su i Rusija i Ukrajina prijatelji Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Beograd želi da se ukrajinska kriza reši mirnim putem. Sa današnje konferencije za novinare Dačić je uputio apel šefu ruske države Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku da ulože napore da se dođe do rešenja krize, a Srbija je, dodao je Dačić, spremna da pomogne maksimalno i to će činiti kada u januaru preuzme predsedavanje OEBS-om:

"Srbija ne može da sankcioniše veće i jače od sebe. Mi ćemo voditi računa o našim nacionalnim i državnim interesima. Naravno, želimo da idemo ka EU, delikatnost naše pozicije je veoma jasna. Mi imamo ekonomski interes, nemamo alternativu tom ekonomskom interesu."

Srbija ima sa Rusijom dobre odnose i ekonomske interese ali, sa druge strane, sukob sa Zapadom ne donosi dobro Srbiji, jer u tom sukobu ona ne može da pobedi, rekao je još Dačić.

A šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević upozorila je danas da bez pomaka u pregovaračkom poglavlju 35, u kome se nalaze i pitanja o Kosovu i Metohiji, nema napretka ni u celokupnom pregovaračkom procesu za pristupanje Srbije EU.

Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju ona je rekla da je sklapanje pravno obazujućeg okvira o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jedan od važnih elemenata pregovaračkog procesa o pristupanju EU:

"Kako ćemo otvoriti pregovore u ovom poglavlju, šta će biti sadržina pregovaračkog procesa, da li pravimo novu pregovaračku poziciju? Na koji način imamo zagarantovanu mogućnost da ako Priština, na način koji se sad to dešava oteže sa dijalogom – mi nećemo biti u pregovaračkom procesu biti zadržavani – na ova pitanja nemamo odgovore", istakla je Miščević.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je ocenio da Priština ne poštuje sve odredbe Briselskog sporazuma, a kao primer je naveo da prištinska strana nije uradila ništa na sprovođenju dela tog sporazuma o pravosuđu.

On je naveo i da se nova pokrajinska vlast ne može formirati bez podrške srpskih poslanika u parlamentu. Prema Đuriću, Srbi na Kosovu su na izborima i dobili deset mandata u kosovskom parlamentu i sada imaju priliku da više utiču na politiku vlasti u Prištini.

XS
SM
MD
LG