Linkovi

Dačić i Berd za hitan prekid sukoba


Ministri spoljnih poslova Kanade i Srbije, Džon Berd i Ivica Dačić, tokom susreta u Beogradu (mfa.gov.rs)
Ministri spoljnih poslova Kanade i Srbije, Džon Berd i Ivica Dačić, tokom susreta u Beogradu (mfa.gov.rs)

Srbija i Kanada pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga, poručili su posle sastanka u Beogradu šefovi diplomatije Srbije i Kanade Ivica Dačić i Džon Berd

Posle 13 godine Džon Berd je prvi ministar spoljnih poslova Kanade koji je posetio Srbiju, a u razgovoru sa domaćinima u Beogradu on je podržao evropski put Srbije. Nezaobilazna tema razgovora bili su i događaji u Ukrajini i odnos prema Rusiji.

Srbija i Kanada dele zabrinutost za svetski mir i pozivaju na hitan prekid sukoba u Ukrajini i pokretanje dijaloga – poručili su posle današnjeg sastanka u Beogradu šefovi diplomatije Srbije i Kanade Ivica Dačić i Džon Berd. Od ključnog je značaja da se međunarodna zajednica usprotivi ruskoj agresiji. Kanada očekuje nastavak saradnje s partnerima, uključujući Srbiju, kako bi se jasno stavilo do znanja da su napori Moskve za destabilizaciju istoka Ukrajine neprihvatljiv način ponašanja prema suverenoj i nezavisnoj državi, izjavio je Berd na konferenciji za novinare:

"Imali smo dobar razgovor o tome šta se događa u Ukrajini. Zadovoljan što Srbija ne podržava ilegalnu okupaciju i agresiju od strane Rusije u Ukrajini."

Dačić je konstatovao da Ukrajina i Rusija imaju čudan odnos pre-ma sankcijama, jer Ukrajina je, prema njegovim rečima, podržala sankcije prema Rusiji ali ih nije sprovela u delo, a Rusija nije uvela sankcije Ukrajini u oblasti poljoprivrednih proizvoda:

"Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i to sa naše strane nije sporno. Sa druge strane, Srbija zbog svojih ekonomskih interesa i rizika koji bi nastupili za naše građane u ovom trenutku – sigurno nismo učestvovali u sankcijama prema Rusiji, niti u sankcijama Rusije prema EU."

A u razgovoru emitovanom na TV kanalu Rusija 1, premijer Srbije Aleksandar Vučić je ponovio stav da Srbija nije niti će uvoditi sankcije Rusiji i da je njena pozicija po tom pitanju veoma jasna. Vučić je rekao da je Srbija u teškom periodu potvrdila Rusiji da joj je najbolji drug u Evropi i naglasio da će dve zemlje nastaviti da razvijaju projekte koji su pred njima.

XS
SM
MD
LG