Linkovi

Vučić: Srbija očekuje da Rusija posreduje u dijalogu


Ruski predsednik Putin rukuje se sa srpskim predsendikom Vučićem u Kremlju 19. decembra 2017.

Beograd očekuje da Rusija bude posrednik u rešavanju kosovskog pitanja, izjavio je tokom posete Moskvi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako prenosi ruska agencija Tas, na sastanku sa predsednicom Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Vučić je izjavio da je predsednika Rusije pitao da li bi Rusija mogla da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine i da se ruski predsednik – saglasio.

U razgovoru sa novinarima posle susreta sa Valentinom Matvijenko, predsednicom Saveta Federacije, predsednik Srbije je rekao da ako kosovska strana očekuje uključivanje SAD u proces dijaloga, Srbija ima ista očekivanja od Rusije.

“Mi imamo kao posrednika u dijalogu EU, mi sa tim nemamo nikakav problem. Ako hoćete da uključite još neku zemlju i stranu koja je već priznala nezavisnsost Kosova, onda će sasvim sigurno Srbija tražiti prisustvo nekoga ko nije priznao nezavisnost Kosova a to bi bila Rusija i ruska strana bi takav poziv prihvatila".

Predsednik Rusije juče je, posle razgovora sa Vučićem, istakao da će Rusija podržati svako obostrano prihvatljivo rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

Vučić danas nije direktno odgovorio na novinarska pitanja da li je status ruskog humanitarnog centra u Nišu bio tema njegovih razgovora sa Putinom.

"Razgovarao sam sa predsednikom Putinom o svim važnim pitanjima, posebno u našim razgovorima u 4 oka. Sve što sam imao da kažem po tom pitanju rekao sam", kazao je kratko Vučić.

A nakon što je Srbija u UN glasala protiv rezolucije kojom se osuđuju navodna kršenja ljudskih prava na Krimu, koju je podnela Ukrajina, Vučić je u Moskvi izjavio da “Srbija ne glasa na štetu Rusije.”

Tokom posete srpskog predsednika Rusiji potpisano je nekoliko sporazuma, uključujući i dokument kojim se Srbiji omogućuje reizvoz ruskog gasa.

Vučić je posetu Rusiji završio predavanjem na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose (MGIMO), na temu "Srbija, čuvar nezavisnosti, suvereniteta - važnost samostalnog odlučivanja u savremenom svetu". Takođe mu je dodeljena titula počasnog doktora tog instituta, čime se pridružio grupi svetskih lidera među kojima su, između ostalih Žak Širak, Šimon Peres, Irina Bokova i Nikolas Sarkozi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG