Linkovi

Pompeo imao "produktivan" razgovor o dijalogu, Vučić za veći angažman SAD


Majk Pompeo, državni sekretar SAD-a i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije (Foto: Predsedništvo Srbije)

“Normalizacija odnosa sa Kosovom ojačaće stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu", napisao je na svom Tviter nalogu Majk Pompeo, američki državni sekretar, nakon susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pompeo je objavio da je sa Vučićem imao produktivan razgovor o dijalogu Srbije i Kosova i o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Pompeo i Vučić sastali su se u Njujorku na radnom ručku organizovanom na marginama sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku koji je bio zatvoren za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u izjavi medijima, posle razgovora sa Majkom Pompeom, rekao da veruje da će Amerika još snažnije želeti, kako se izrazio, na različite načine da se uključi u rešavanje problema u regionu Zapadnog Balkana.

“Čini mi se da sam na najkraći i najjednostaviji način zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila da, možda još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nam nametnute pre skoro godinu dana. I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku jer i oni kao i mi smatraju da je važan nastavak dijaloga i Prištine”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija je odmah po ukidanju taksi koje su vlasti u Prištini uvele na proizvode iz Srbije, spremna na nastavak dijaloga sa Kosovom.

“Govorio sam o tome da je Srbija spremna, bez obzira na unutrašnju političku agendu i što to nikome ne donosi poene iz vlasti u Srbiji i u centralnoj Srbiji, u svakom trenutku - čim se takse ukinu krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima. Nije važna politička cena koja treba da se plati – a ljudi u našoj zemlji imaju prilično nežne uši. Ne vole da slušaju stvari koje imaju veue sa realnošću – već više ono što ima veze sa našim mitovima. Rekao sam da smo spremni da razgovaramo i da dobro razumemo da, ukoliko bi ikada došlo do bilo kakvih rešenja, da ta rešenja neće I ne smeju da budu na zadovoljstvo bilo koje strane. Jer to je dokaz da ta rešenja mogu da opstanu dugoročno”, naveo je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je visokom američkom zvaničniku preneo i da se nada da Amerikanci razumeju da od odnosa Srba i Albanaca, koje je označio kao dva najveća naroda na Balkanu, zavisi budućnost tog regiona.

“Da što pre nađemo nekakav dogovor za bolju budućnost svih ljudi. Govorio sam i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata, crkava i manastira na Kosovu i Metohiji – posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu događaju”, ukazao je Aleksandar Vučić.

Pompeo i Vučić su se sastali u Njujorku na marginama sednice SB UN čija su tema izazovi mira i bezbednosti na Bliskom istoku i načinima na koji bi administracija UN mogla podržati mulatilaterarna rešenja. Domaćin debate je Misija Poljske pri Ujedinjenim nacijama.

Kontekst susreta Pompea i Vučića

Susret Majka Pompea i Aleksandra Vučića, koji predstavlja Srbiju u dijalogu Beograda i Prištine o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, organizovan je u trenutku višemesečnog zastoja u razgovorima dve strane.

Prekid se dogodio nakon što je zvanična Priština novembra 2018. uvela takse od sto odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine tvrdeći da se radi o protivmeri zbog kampanje koju Srbija vodi protiv članstva Kosova u Međunarodnoj policijskoj organizaciji (INTERPOL) i Međunarodnoj organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), kao i zalaganja za opozivanje prizanja nezavisnosti Kosova kod država koje su to učinile. Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine.

Srpska strana, sa druge strane, tvrdi da neće sesti za pregovarački sto sa predstavnicima Prištine dok takse koju su uvele kosovske vlasti ne budu ukinute. Inače, kosovska Vlada je trenutno u tehničkom mandatu - s obzirom na to da je Ramuš Haradinaj podneo ostavku kada je pozvan da, u svojstvu osumnjičenog, da iskaz Specijalizovanom tužilaštvu Kosova sa sedištem u Hagu istražuje zločine počinje tokom i nakon sukoba na Kosovu 1998.-1999.

Zvaničnici Stejt departmenta i Evropske unije nekoliko puta su pozivali kosovsku Vladu da ukine ili suspenduje takse na uvoz proizvoda iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG