Linkovi

Vilson za Glas Amerike: Zemlja koja ide u EU ne prima oružje iz Moskve


Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson
Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson, rekao je, povodom isporuke ruskih tenkova Srbiji, da zemlja koja ide u EU, ne treba da prima naoružanje iz Moskve. Na pitanje Glasa Amerike da li time Srbija šalje signale Zapadu i kako vidi nabavku oružja, Vilson je odgovorio da je to štetno i neodgovorno, te da je to pokušaj da se oslabi normalizacija.

"Put Srbije ka EU je kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom, ne kroz rusko naoružanje, ne preko oružja iz Moskve. Sve dok je Kosovo otvoreno pitanje, videćemo ruske pokušaje, videćemo srpske igre, sve te neke kontroverzne odnose", izjavio je Dejmon Vilson za Glas Amerike.

On je ocenio da trenutne odluke mogu da štete samim ciljevima Srbije.

"Zemlja koja ide u EU, ne prima naoružanje iz Moskve, to nije kompatibilno", istakao je Vilson.

Vilson dodaje da razume da je Rusija uz Srbiju po pitanju Kosova u UN.

O najavi srpske opozicije da će bojkotovati izbore

Komentarišući izjavu Metjua Palmera, zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Glas Amerike, koji je najavio da se nada da srpska opozicija neće bojkotovati izbore, Vilson kaže da on veruje u Ustav i demokratske institucije.

"Ako ste srpska opozicija, teško je! U teškoj je situaciji i to mi je jasno. Ne sviđa mi se medijska situacija u Srbiji, jako je teško, zato i pričam sa vama, zato sam jako zadovoljan poslom koji obavlja ​redakcija Glasa Amerike na srpskom jeziku, mislim da je zaista važan. Ako želite da čujete različita mišljenja, zaista je to teško", navodi Vilson.

On primećuje da postoji trend bojkota, naročito na Balkanu i osporavanja legitimiteta parlamenta.

"Jako imam razumevanja za teške uslove u kojima deluje srpska opozicija, to nije lak zadatak. Istovremeno je važno biti na terenu, razgovarati sa ljudima i zajednicama šta ih muči, da uđu u trku, da budu odgovorni, i da se bore za političke ideje preko dostupnih mehanizama, dok pokušavaju da poboljšaju demokratske procese. Znam da to nije idealno, ali me brine i da se samo kaže: “Nećemo da učestvujemo”. Gde to vodi zemlju? To nije baš optimistično, ako vidite da su na terenu jedni glasovi i samo jedna snaga!" izjavio je Vilson u intervjuu za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG