Linkovi

Zemlje Kvinte: Srbija i Kosovo da se vrate dijalogu


Aleksandar Vučić, Federika Mogerini i Hašim Tači pre na sastanku u Briselu (arhivski snimak)

Vlade zemalja Kvinte pozvale su u utorak Srbiju i Kosovo da što je moguće brže obnove dijalog pod okriljem Evropske unije i da se uzdrže od koraka koji onemogućavaju postizanje sporazuma "neophodnog obema državama u cilju postizanja širih evroatlantskih integracija", kaže se u zajedničkom saopštenju vlada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD​ koje medijima dostavila Ambasada Sjedinjenih Država u Beogradu.

Vlade ovih pet zemalja kažu da su spremne da kroz podršku visokom predstavniku EU povećaju svoju ulogu u postizanju dogovora Srbije i Kosova, ali da to ne mogu da učine "dok obe strane ne pokažu spremnost na kompromis, dok ne uklone prepreke i ne nastave da razgovaraju".

"Za Kosovo to znači ukidanje taksi koje je nametnulo Srbiji. Za Srbiju to znači prekid kampanje za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", navodi se u saopštenju.

Vlade pet zemalja smatraju da je "posle godina stagnacije došlo vreme da se stavi tačka na sukobe iz devedesetih" i da se "kroz pregovore u duhu dobre volje postigne sporazum prihvatljiv obema stranama koji će obezbediti bezbednu i prosperitetnu budućnost za gradjane Kosova i Srbije".

"Vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD ujedinjene su u nameri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum koji će doprineti regionalnoj stabilnosti. Status kvo onemogućava napredak Kosova i Srbije ka članstvu u EU i jednostavno nije održiv", navodi se u saopštenju.

Pet zemalja Kvinte žele da građani Kosova i Srbije "uživaju plodove održivog mira" i da su spremne da u tome pomognu "na svaki mogući način".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG