Linkovi

Hodžis: U dijalogu Srbije i Kosova ukinuti crvene linije i zaštiti aktere od pritiska Rusije


Ben Hodždis
Ben Hodždis

“Uloga Sjedinjenih Država na Balkanu i razgovorima predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija trebalo bi da bude veća – vodeća”, izjavio je u intervjuu Glasu Amerike general potpukovnik Frenklin Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

“Naša obaveza mora da bude održiva, umesto epizodna. Ne možemo reći, organizujmo konferenciju o tome, a onda odmah pređimo na nešto drugo”, rekao je Hodžis za Glas Amerike.

“I to je razlog zbog koga smatram da je potrebno pružiti pomoć i veći prostor da bi Vučić i Tači postigli konačan dogovor. Treba, ne samo ukinuti bilo kakve ‘crvene linije’, već pružiti im podršku i zaštitu od pritiska Rusije. Na primer pomoći Srbiji da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve vezane za Rusiju”, ustvrdio je Hodžis.

Nedavni primer američke inicijative, kako je označava, predstavlja susret američkog predsednika Donalda Trampa sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Beloj kući.

“Kada sam nedavno bio u Beogradu, malo posle posete mađarskog premijera Orbana Vašingtonu, pitao sam predsednika Vučića šta o tome misli? Odgovorio je da bez obzira na to podržavate li ili ne predsednika Trampa, to je za region bila krupna poruka - da predsednik Sjedinjenih Država hoće da ugosti vođu male zemlje u Beloj kući. To je ulilo nadu svim zemljama u regionu. Vučić je dodao da bi odsustvo američkog vođstva bilo katastrofalno”, kaže Hodžis.

On takođe veruje da će Trampova administracija ostati istrajna.

“Počevši od bivšeg podsekretara Vesa Mičela, signali koji dolaze iz Stejt departmenta, dakle od administracije, jesu da moramo da obezbedimo alternativu opciji, da pojedini u regionu postanu Venecuele Evrope, koje potpuno zavise od rusku podrške i uticaja. To je nešto što Sjedinjene Države mogu učine i smatram da je sadašnja administracija spremna na to. Inače, šta vredi da predsednik Vučić svojoj javnosti govori da je zapadna integracija povoljna za Srbiju, a da se u stvarnosti to ne obistinjuje. To je nešto što Sjedinjene Države mogu da obezbede, i čini mi se da je Trampova administracija na to spremna”, kaže Hodžis.

Taj stručnjak američkog Centra za analizu politike Istočne Evrope ukazuje da niz neuspelih razgovora srpskog i kosovskog predsednika, čija je svrha normalizacija odnosa dve strane, pojačava strahovanja od diplomatske stagnacije, političkog radikalizma i regionalne nestabilnosti.

“Stabilnost u regionu u velikoj meri zavisi od stabilnosti i bezbednosti same Srbije. Stoga su i organizovane učestale posete zapadnih zvaničnika Beogradu, poput dolaska francuskog predsednika Emanuela Makrona i novog glavnokomandujuće NATO-a, Toda Voltersa”, smatra Hodžis.

Prema njegovim rečima, Evropa i NATO prepoznaju strateški značaj obezbeđivanja stabilnosti na Balkanu, kao i značajnu ulogu koju Srbija igra u tom području – gde bi mogla da bude pozitivan i veoma odgovoran faktor stabilnosti.

XS
SM
MD
LG