Linkovi

Poletanje u svemir odloženo za subotu


Spejseksov Falkon 9 (Foto: AP/David J. Phillip)
Spejseksov Falkon 9 (Foto: AP/David J. Phillip)

Manje od 17 minuta od planiranog početka lansiranja, odlučeno je da vremenske prilike nisu dobre da veterani NASA, astronauti Dag Harli i Bob Benken povedu raketu Spejseksa Falkon 9 (SpaceX Falcon 9) i kapsulu Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Astronauti su se pozdravili sa porodicama, mahali i smejali se, slali poljupce svojoj deci, sve je bilo spremno. Međutim, dva i po sata pre planiranog poletanja, stigla je procena da su vremenski uslovi samo 40 odsto povoljni za poletanje.

Spejseks treba da ima relativno mirne talase i vetar uz obale SAD i Kanade i preko Atlantskog okeana do Irske, u slučaju da astronauti moraju da napuste letelicu.

Sledeći pokušaj lansiranja biće u subotu u 15.22 po lokalnom vremenu. Zvaničnici Spejseksa i NASA naveli su ranije da će im na prvom mestu biti bezbednost posade u lansiranju astronauta u svemir prvi put nakon skoro jedne decenije.

Dan pred lansiranje, administrator NASA Džim Brajdenstin rekao je u Svemirskom centru Kenedi da su i ta agencija i Spejseks vrlo svesne da svako u centru za lansiranje ima pravo da zaustavi misiju ukoliko smatra da postoje razlozi za zabrinutost.

Astronauti Bob Benken i Dag Harli spremni za poletanje (Foto: SpaceX)
Astronauti Bob Benken i Dag Harli spremni za poletanje (Foto: SpaceX)

Na ovaj pokušaj lansiranja stigli su i predsednik Amerike Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens. Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila Spejs Eks i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje Spejs Eks i Boing Starlajner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

Spejs Eks je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

XS
SM
MD
LG