Linkovi

10, 9, 8... Spremni za poletanje u svemir


Astronauti Dag Harli i Robert Benken (Foto: NASA/Bill Ingalls)
Astronauti Dag Harli i Robert Benken (Foto: NASA/Bill Ingalls)

Veterani NASA, astronauti Dag Harli i Bob Benken ulaze u istoriju u sredu popodne, vozeći na probni let raketu Spejseksa Falkon 9 (SpaceX Falcon 9) i kapsulu Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Sa povoljnom prognozom vremena za sredu, zvaničnici Spejseksa i NASA naveli su da će im na prvom mestu biti bezbednost posade u lansiranju astronauta u svemir prvi put nakon skoro jedne decenije.

Spejseks je na putu da postane prva privatna kompanija koja će poslati astronaute u svemir, što su do sada postigle samo tri države: Rusija, SAD i Kina.

Dan pred lansiranje, administrator NASA Džim Brajdenstin rekao je u Svemirskom centru Kenedi da su i ta agencija i Spejseks vrlo svesne da svako u centru za lansiranje ima pravo da zaustavi misiju ukoliko smatra da postoje razlozi za zabrinutost.

Spejs Eks Falkon 9 i kapsula Dragon spremni za lansiranje (Foto: AP/David J. Phillip)
Spejs Eks Falkon 9 i kapsula Dragon spremni za lansiranje (Foto: AP/David J. Phillip)

Predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens trebalo bi da stignu u Svemirski centar Kenedi na lansiranje u 16.33 po lokalnom vremenu, ali je i dalje najveći prioritet bezbednost astronauta, kako je rekao Brajdstin.

"Pisao sam astronautima u ponedeljak i rekao im da ako žele da prekinem misiju iz bilo ko razloga, da treba samo da mi kažu. Prekinuću, neću trepnuti. Obojica su odgovorila da su spremni za poletanje".

Hans Koningsman, potpredsednik Spejseksa rekao je da su on i zaposleni u kompaniji zamislili sami sebe na mestu i u skafanderu astronauta na dan lansiranja.

"To dosta dramatično menja pogled".

Spejseks šalje kapsule sa paketima na svemirsku stanicu od 2012.

"Veliki je korak, definitivno od slanja paketa do lansiranja u svemir dvojice ljudi koji su tate, kako ih mi zovemo, imaju porodice, decu, žene".

NASA će biti upoznata sa svime u toku odbrojavanja, ali na kraju je Spejseks taj koji ima poslednju reč, uz saglasnost NASA.

"Spejseks ima kontrolu nad lansiranjem, tu nema zabune", rekao je direktor za letove NASA Norm Najt.

Šanse za dobre vremenske uslove su se poboljšale u utorak na 60%, ali to nije uticalo na uslove da Dragon poleti u orbitu.

Spejseks treba da ima relativno mirne talase i vetar uz obale SAD i Kanade i preko Atlantskog okeana do Irske, u slučaju da astronauti moraju da napuste letelicu.

Ako Spejseks ne bude mogao da se lansira u sredu, drugi termin biće u subotu u 16.33.

Poslednji put je sa Floride lansiran spejs šatl NASA sa astronautima u julu 2011. Pilot te misije bio je Harli.

NASA je unajmila Spejs Eks i Boing 2014. da prevezu astronaute na svemirsku stanicu. Pravljenje Spejs Eks i Boing Starlajner kapsula trajalo je duže nego što se očekivalo, a Amerika je plaćala Rusiji za lansiranje ljudske posade u međuvremenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG