Linkovi

Boingov modul sleteo u pustinju posle neuspešne misije


Boingov Starlajner sleteo u pustinju (NASA/Bill Ingalls via REUTERS)
Boingov Starlajner sleteo u pustinju (NASA/Bill Ingalls via REUTERS)

Boingov Starlajner sleteo je u pustinju Nju Meksika, nakon što je zbog problema sa softverom prekinuta misija ovog modula, koji je bez ljudske posade trebalo da stigne do Međunarodne svemirske stanice.

Kapsula je letela 48 sati, a let je trebalo da bude test za sledeći sa astronautom, kao deo zamisli Boinga da pomogne u programima NASA.

Nakon sletanja, timovi stručnjaka pohrlili su ka Starlajneru da ispitaju zašto je neuspela misija. Prvi podaci pokazuju da je letelica u stabilnom stanju.

Misija Starlajnera bila je veliki test za Boing. Kompanija se nadmeće sa Spejs Eksom, privatnom firmom milijardera Elona Maska, da obnovi kapacitete NASA za letove u svemir sa ljudskom posadom. Spejs Eks je uspešno obavio let kapsule do svemirske stanice u martu.

Starlajner je uspešno lansiran u petak, ali zbog greške u softveru nije uspeo da ostane u pravoj orbiti ka Međunarodnoj svemirskoj stanici. Neuspeh Boinga dešava se u godini kada je kompanija prizemljila celu flotu aviona tipa 737 Maks, nakon dve avionske nesreće, a potom i obustavila proizvodnju te letelice.

XS
SM
MD
LG