Linkovi

Počeo izbor porote na suđenju bivšem policajcu za ubistvo Džordža Flojda


Protesti u Minesoti uoči početka suđenja za ubistvo Džordža Flojda, 6. mart 2021. godina
Protesti u Minesoti uoči početka suđenja za ubistvo Džordža Flojda, 6. mart 2021. godina

Izbor porote na suđenju bivšem policajcu iz Mineapolisa za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda počeo je u utorak, a taj proces bi mogao da traje tri nedelje i duže. Uvodna izlaganja na suđenju Dereku Šovinu trebalo bi da počnu najranije 29. marta.

Potencijalni porotnici moraju da tokom ispitivanja pokažu tužiocima i advokatima odbrane da mogu da ostave po strani svoje stavove i budu nepristrasni u razmatranju dokaza. Međutim, to neće biti lako, s obzirom na to je video snimak Flojdovog hapšenja "obišao" svet.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena i ubistvo iz nehata, a porota se bira uprkos tome što je neizvesno da li će biti dodata i treća optužba - ubistvo trećeg stepena. Tužioci su tražili od Apelacionog suda Minesote da zaustavi sudski proces dok se to pitanje ne reši, što je moglo da dovede do višenedeljnog ili višemesečnog odlaganja.

Flojd je proglašen mrtvim 25. maja nakon što mu je Šovin, belac, klečao na vratu oko devet minuta, čak i nakon što je Afroamerikanac prestao da se pomera. Flojdova smrt dovela je do masovnih i, povremeno, nasilnih protesta u Mineapolisu i gradovima širom SAD i sveta i do suočavanja Amerike sa rasnim pitanjima.

Šovin i još tri policajca su otpušteni. Šovinovim kolegama biće suđeno u avgustu po optužbi za saučesništvo.

Sudija na suđenju Šovinu Piter Kejhil u utorak je doneo presude u vezi sa nekoliko pitanja koja se tiču sudskog procesa. Kejhil je između ostalog naveo da će tokom svedočenja porotnici čuti kada je Šovin prestao da radi za policiju, ali ne i da je otpušten niti da je grad ponudio "značajno" poravnanje po tužbi koju je podnela Flojdova porodica. Ti detalji neće biti dozvoljeni, zato što bi mogli da impliciraju krivicu, rekao je Kejhil.

Gradske vlasti nisu odgovorile na pitanje o poravnanju, a na zahtev za komentar nije odgovorio ni advokat Flojdove porodice.

Kejhil je takođe naveo da će vatrogascu, koji na video snimku traži od policajaca da provere Flojdov srčani puls, biti dozvoljeno da svedoči o tome šta je videla i da li je mislila da je potrebna medicinska intervencija. Međutim, neće joj biti dozvoljeno da spekuliše da li bi njena intervencija spasila Flojdov život. Biće dozvoljeno i svedočenje o obuci kroz koju je Šovin prošao.

Stotine ljudi okupile se su u ponedeljak ispred sudnice, na početku procesa, a mnogi su nosili transparente na kojima je pisalo "Pravda za Džordža Flojda" i "Osudite policajce ubice". U utorak, bilo je vrlo malo protesta.

U okviru optužbe za ubistvo drugog stepena, tužioci moraju da dokažu da su postupci Dereka Šovina "bili značajan uzročni faktor" u slučaju Flojdove smrti i da je Šovin odgovoran za teški napad.

Za optužbu za ubistvo trećeg stepena moraju da dokažu da je Šovin uzrokovao Flojdovu smrt opasnim potezom, bez brige za ljudski život.

Ubistvo iz nehata zahteva dokaz da je Šovin izazvao Flojdovu smrt iz nemara koji je doveo do preteranog rizika i da je svesno izazvao tešku povredu ili smrt.

XS
SM
MD
LG