Linkovi

Počeo istorijski samit američkog i severnokorejskog lidera


Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un, rukuju se pred početak bilateralnog sastanka u proširenom sastavu u hotelu Kapela na ostrvu Sentoza u Singapuru
Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un, rukuju se pred početak bilateralnog sastanka u proširenom sastavu u hotelu Kapela na ostrvu Sentoza u Singapuru

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je sastanak u četri oka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom bio “veoma, veoma dobar”, a pominjao je i to da će imati “izuzetan odnos”, za vreme trajanja samita u Singapuru, na kojem su razgovarali o mogućoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je zvučao je kao optimista kada je reč o tome da li će uspeti da ubedi Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog programa, a slično je reagovao i Kim.

Pred početak proširenog sastanka dve delegacije, na kojem su se dvojici državnika pridružili savetnici, Tramp je poručio:

“Rešićemo veliki problem” i “veliku dilemu”.

Trampov i Kimov sastanak nasamo, uz prisustvo njihovih prevodilaca, trajao je oko 40 minuta.

Tramp je govorio kako će Kim i on postići "izuzetan uspeh zajedno" i predvideo da će "biti uspešan i da će stvari biti završene", ali je zbog buke koju su stvarale desetine fotoaparata bilo je teško čuti Trampa i Kima kako govore, tako da nije jasno na šta su se Trampove reči odnosile.

Trampu su se za stolom pridružili šef osoblja Bele kuće Džon Keli, državni sekretar Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Rukovanje bez presedana

Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un rukovali su se u utorak ujutro po lokalnom vremenu u Singapuru, nekoliko minuta pre nego što su se povukli u hotel, da započnu razgovore o mogućoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp i Kim prišli su jedan drugom i pozdravili se ispred zastava SAD i Severne Koreje, najavljujući događaj bez presedana - prvi susret aktuelnog američkog predsednika i severnokorejskog lidera.

​Trampova delegacija prva je stigla u hotel "Kapela" na ostrvu Sentosa, a nekoliko minuta kasnije stigla je i Kimova.

Dok su sedeli jedan pored drugog, pred početak razgovora oči u oči, Tramp je predvideo da će imati “sjajnu diskusiju”.

“Bićemo izuzetno uspešni. Čast mi je, imaćemo izuzetan odnos, ne sumnjam u to”, rekao je Tramp.

Kim je izjavio da "nije bilo lako doći do ovog trenutka" i da su “stare predrasude i prakse bile prepreke na putu napretka", ali da su ih "sada prevazišli" i "evo nas ovde".

Bela kuća: Tramp danas odlazi iz Singapura

Bela kuća je ranije u ponedeljak najavila da će predsednik SAD napustiti Singapur u utorak uveče po lokalnom vremenu, posle susreta s Kimom, navodeći da se razgovori između zvaničnika SAD i Severne Koreje "nastavljaju i da su napredovali brže od očekivanog".

U saopštenju Bele kuće navedeno je da će se Tramp sastati s Kimom nasamo, u prisustvu prevodilaca, posle čega će uslediti radni ručak i prošireni bilateralni sastanak, kojem će prisustvovati državni sekretar Majk Pompeo, Džon Keli, šef kabineta predsednika Trampa i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Predsednik SAD bi posle toga trebalo da se obrati medijima, pre nego što napusti Singapur, iako je prema prethodnim izveštajima trebalo da ostane do srede.

XS
SM
MD
LG