Linkovi

Senatori: Kongres ima poslednju reč o mogućem sporazumu Trampa i Kima


Dok traju pripreme za samit 12. juna, američki Kongres podseća da ima pravo da ispita i eventualno - odbaci bilo kakav nuklearni sporazum, koji proizađe sa istorijskog sastanka američkog i severnokorejskog lidera.

Dugo očekivani samit Tramp-Kim ulio je nadu na Kapitol hilu.

“Drago mi je da vidim da se krećemo napred diplomatijom”, rekao je Ben Kardin, demokratski senator, član spoljnopolitičkog odbora.

“Možemo da izađemo iz ovog ćorsokaka. Zaista možemo”, smatra njegov republikanski kolega Džejms Riš, takođe član Odbora za spoljnu politiku.

Međutim, bilo kakav sporazum, koji bi mogao da bude zaključen na samitu u Singapuru, moraće da zadovolji i zakonodavce u Vašingtonu.

"Morate ga predstaviti Kongresu i Kongres mora da ima određeno vreme da ga prouči i ne odobri. Ali ukoliko Kongres reši da ga ne odbije, onda može da se nastavi", ističe Tim Kejn, demokratski senator i član spoljnopolitičkog odbora.

Konkretno, kažu zakonodavci, Kongres će morati da odobri ublažavanje sankcija koje traži Pjongjang, što neće učiniti ukoliko ne budu ispunjeni striktni uslovi.

"Ne mogu se ublažiti sankcije Severnoj Koreji osim ako režim na napravi značajan napredak ka potpunom, verifikovanom i bespovratnom prekidu svih nuklearnih, hemijskih, bioloških i radioloških oružanih programa", podseća Kori Gardner, republikanski senator, član Odbora za spoljnu politiku.

"Severna Koreja mora da razume da čak i ukoliko Kina ublaži pritisak, da smo mi u Kongresu spremni da pritegnemo šrafove, jer bez dovoljno pritiska, možemo da očekujemo i da se pripremimo za poznate poteze porodice Kim", upozorava još jedan član spoljnopolitičkog odbora Senata Ed Marki.

Senatori obe političke stranke kažu da je Severna Koreja u prošlosti više puta obmanjivala u pregovorima i da nije poštovala prošle sporazume.

"Istorija je užasna. Opelješili su nas, ne jednom. Kada smo počeli da im pružamo usluge onda su nam izmakli tlo pod nogama. To se neće ponoviti", ističe Riš.

Tramp je više puta istakao da će na samitu možda biti sklopljen sporazum, a možda i neće. Stručnjaci upozoravaju na rizike.

"Samit nije strategija, a samit bez strategije je opasan. Sjedinjene Države moraju da imaju jasan cilj u pregovorima i moraju da zadrže bliske stavove sa Kongresom i saveznicima kako bi postigle te ciljeve", objašnjava Viktor Ča iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Svetska pažnja iduće nedelje biće usmerena na Singapur, a među posmatračima će biti i skeptični američki zakonodavci.

XS
SM
MD
LG