Linkovi

Tramp se nada normalizaciji odnosa sa S. Korejom, pozvao bi Kima u SAD


Predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe uoči sastanka u Beloj kući, 7. jun 2018.
Predsednik Donald Tramp i japanski premijer Šinzo Abe uoči sastanka u Beloj kući, 7. jun 2018.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u četvrtak da je sve spremno za njegov sastanak sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Singapuru 12. juna, za koji je izrazio nadu da će biti početak nove svetle budućnosti za Severnu Koreju i svet.

Tramp je na konferenciji za novinare sa japanskim premijerom Šinzom Abeom u Beloj kući istakao da bi denuklearizacija Korejskog poluostrva dovela do prosperiteta i mira za sve Korejce i dodao da bi Vašington želeo da jednog dana normalizuje odnose sa Pjongjangom.

“Nadam se da će doći do normalizacije odnosa, jednom kada se pregovori okončaju”, rekao je predsednik. Takođe je naveo da bi on i Kim mogli na samitu da potpišu sporazum o okončanju Korejskog rata.

Američki lider naglasio je i da bi svakako pozvao Kim Džong Una da poseti Sjedinjene Države, ako pregovori u Singapuru budu uspešni, ali i upozorio da je “u potpunosti spreman da odustane od sastanka” ako stvari ne budu tekle dobro, kao što je to već jednom uradio.

Rekao je i da bi Kima radije prvo ugostio u Beloj kući, a ne u Mar-a-lagu, svom privatnom klubu na Floridi.

Uoči sastanka sa Abeom, Tramp je ocenio da će ishod samita više zavisiti od „stava“ i „volje“ nego pripremljenosti. Ipak je poručio da je dobro pripremljen za sastanak koji će, kako je ocenio, biti mnogo više od prilike za fotografisanje.

Američki lider je naglasio i da Severna Koreja mora da se odrekne nuklearnog oružja i da bi Sjedinjene Države, ako to bude potrebno, mogle da uvedu dodatne sankcije.

„Ako se ne oslobode nuklearnog oružja, to neće biti prihvatljivo“, istakao je Tramp i rekao da očekuje da će sastanak biti „veoma plodan“.

Japanski premijer izrazio je nadu da će samit biti uspešan i da će predstavljati dramatičan i transformacioni trenutak za severoistočnu Aziju.

Poručio je i da predsednik Tramp mora da na samitu pokrene pitanje sudbine japanskih državljana koje Severna Koreja drži kao taoce. "Tramp u potpunosti razume potrebu da se kući dovede najmanje 10 Japanaca pritvorenih u Severnoj Koreji", rekao je Abe.

Tramp i Abe razgovarali su i o trgovini. Američki predsednik rekao je da sa japanskim premijerom radi na poboljšanju trgovinskih odnosa dve zemlje i da je Abe obećao nove investicije u Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG