Linkovi

Kim Džong Un stigao u Singapur na istorijski samit


Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom sastanka sa premijerom Singapura, Li Hsien Lungom u Istana predsedničkoj palati u nedelju, 10. juna 2018.
Severnokorejski lider Kim Džong Un tokom sastanka sa premijerom Singapura, Li Hsien Lungom u Istana predsedničkoj palati u nedelju, 10. juna 2018.

Kim Džong Un stigao je u nedelju dalje od svog doma u Severnoj Koreji, nego ikada ranije otkako je preuzeo vlast 2011. godine.

Severnokorejski lider stigao je u Singapur u nedelju oko podneva, sletevši u kineskom avionu na aerodrom Čangai.

Kim u utorak treba da se vidi sa predsednikom SAD Donaldom Trampom na istorijskom samitu koji je Tramp nazvao "samo jednim metkom" ka mirovnom cilju.

Mediji nisu uhvatili Kimov pogled dok je ispraćan u crnoj "mercedes" limuzini - sa zatamljeim staklima - kojom je prevežen od aerodroma do luksuznog hotela Sent Regis.

Turisti i horde međunarodnih izveštača, koje su stigle u Singapur kako bi pokrivale samit, usmerile su kamere, smešile se i mahale ka povorci koju je pratila grupa severnokorejskih pripadnika obezbeđenja, koji su trčali pored vozila.

Kasnije, Kim je delovao samopouzdano i nasmešio se široko za kamere, dok se rukovao sa singapurskim premijerom Li Hsienom Lungom u Istana palati.

Tramp, koji bi prema očekivanjima trebalo da stigne u Singapur samo nekoliko sati nakon Kima, srešće se sa premijerom Lijem u ponedeljak.

Singapur je uzet kao neutralno tlo za samit - prvi susret ikada između severnokorejskog lidera i aktulenog predsednika SAD.

Samit u Singapuru ponudiće svetu pogled bez presedana na Kima, povučenog lidera u ranim 30-im godinama života, koji donedavno nije putovao nikud u inostranstvo, otkako je preuzeo vlast. Poslednjih nedelja, on je dva puta putovao u Kinu u sklopu planiranja samita sa SAD.

Kim, koji vodi totalitarnu vladu koju neki optužuju za najgora kršenja ljudskih prava na svetu, prema izveštajima je zabrinut za svoju ličnu bezbednost zato što boravi tako daleko od kuće.

Kim je doleteo u Singapur avionom Boing 747 kompanije Er Čajna. Način njegovog transporta na samit bio je tema spekulacija analitičara, koji su primetili da Kim možda nema avion sposoban da leti nesmetano iz Pjongjanga do Singapura.

Nije jasno šta su Kim i Tramp spremni da ponude na samitu, ili da li će sastanak rezultirati sporazumom koji će eleminisati severnokorejsko nuklearno oružje.ns.

XS
SM
MD
LG