Linkovi

SAD i Severna Koreja u finalnim pripremama za samit Tramp-Kim


Građani drže sveće i kartone u obliku mape Korejskog poluostrva tokom dnevnog bdenja za uspeh samita Tramp - Kim, u blizini ambasade SAD u Selu, Južna Koreja, 9. juna 2018.
Građani drže sveće i kartone u obliku mape Korejskog poluostrva tokom dnevnog bdenja za uspeh samita Tramp - Kim, u blizini ambasade SAD u Selu, Južna Koreja, 9. juna 2018.

Izaslanici Sjedinjenih Država i Severne Koreje održavaju razgovore pre istorijskog samita između predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Singapuru u utorak.

Pres sekretarka Bele kuće, Sarak Hakabi Sanders, rekla je novinarima da iskusni dilomata Sung Kink predvodi delegaciju SAD u radnoj grupi na sastanku u ponedeljak u Ric Karlton holetu, u gradu-državi. Severnokorejsku stranu predvodi zamenik ministra spoljnih poslova, Čoe Son-Hui.

Sastanak u ponedeljak očigledno ima za cilj sužavanje razdora između SAD i Severne Koreje povodom zahteva da Severna Koreja odustane od svog nuklearnog oružja.

Predsednik Tramp rekao je pred svoj dolazak u Singapur u nedelju da ima poverenje u sastanak, rekavši novinarima nakon što je izašao iz aviona Er fors 1 da se oseća "vrlo dobro" u pogledu samita u utorak.

Pred svoj dolazak, Tramp je priznao da se zaputio na "nepoznatu teritoriju" sastankom koji se održava u utorak.

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike malo pre nego što je pošao na put u Aziju sa samita Grupe 7 u Kanadi, Tramp je rekao "Osećam se zaista samouvereno" povodom susreta bez presedana između jednog aktuelnog američkog predsednika i člana dinastije koja čvrsto drži kontrolu nad jednom od najpovučenijih zemalja već tri generacije.

Tramp je dodao da veruje da Kim, upola mlađi od američkog predsednika, "želi da uradi nešto sjajno za svoj narod". Ali, Tramp je upozorio da Kim "neće imati ponovo šansu" ukoliko razgovori ne budu išli dobro - opisujući ovu šansu za diplomatiju sa SAD kao "jednokratni pucanj".

Predsednik SAD Donald Tramp maše pošto je stigao u Pala Labar vazdušnu bazu u Singapuru, pred samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, 10. juna 2018.
Predsednik SAD Donald Tramp maše pošto je stigao u Pala Labar vazdušnu bazu u Singapuru, pred samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, 10. juna 2018.

Tramp i drugi u njegovoj vladi rekli su da je načinjen napredak u dobijanju posvećenosti Kima odustajanju od nuklearnog oružja i dalekometnih balističkih raketa. Napredak bi mogao da vodi ka sklapanju mirnovnog sporazuma i formalnog okončanja ratnog stanja na Korejskom poluostrvu, koje postoji gotovo 70 godina.

Brzo čitanje

Da li će takav sporazum moći da bude postignut, rekao je Tramp u subotu, nešto je što će znati gotovo od momenta kad se susretnu.

"Mislim u prvom minutu - moj nagoveštaj, moj osećaj, to je ono što ću raditi", rekao je predsednik, govoreći o svom iskustvu biznismena u sklapanju dilova.

Ukoliko taj osećaj ne bude pozitivan, Trmap predviđa: "Ne želim da traćim svoje vreme. Ne želim da traćim njegovo vreme".

Tramp je razgovarao sa grupom izveštača iz Bele kuće u kanadskoj provinciji Kvebek, nakon što je skratio svoje prisustvo na samitu lidera G7.

Tramp je priznao teškoće u prikupljanju informacija koje se tiču Kima, koji ima oskudno iskustvo na međunarodnoj sceni i o kome strane obaveštajne agencije muku muče da prikupe išta preko osnovnih biografskih podataka.

"To je lider čija je ličnost zaista nepoznata", rekao je Tramp. Uprskos tome, "idemo na to u vrlo pozitivnom duhu" i "mislim da smo vrlo dobro pripremljeni".

Kim je stigao u Singapur u nedelju popodne, usled dosta spekulacija o rezultatu razgovora u utorak.

Tramp je odbacio kritike prema kojima je sastanak severnokorejskog lidera sa američkim predsednikom veliki ustupak za Kima, bez ičega vrednog zauzvrat. On je rekao da je gest dobre vole Pjongjanga bio nedavno puštanje "trojice talaca" - Amerikanaca koji su bili zatočeni u toj zemlji - i to je bilo dovoljno za njega da nastavi sa samitom.

"To se nikad ranije nije dogodilo", rekao je Tamp povodom sastanka lidera SAD i Severne Koreje. "Oligledno to što je učinjeno, nikada ranije nije uspevalo".

Limuzina u kojoj je Kim Džong Un stiže u Istanu, predsedničku palatu u Singapuru, 10. juna 2018.
Limuzina u kojoj je Kim Džong Un stiže u Istanu, predsedničku palatu u Singapuru, 10. juna 2018.

Rizik od neuspeha

Zvaničnici SAD koji putuju sa predsednikom - kao i analitičari - priznali su postojanje rizika da čak i najmanji doživljaj neprijatnosti bilo koje strane može izazvati da ih jedan od lidera odmah opozove.

Tramp je nedavno raspravljao sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae Inom, japanskim premijerom Šinzom Abeom i kineskim predsednikom Ši Đinpingom - koji svi imaju interese povodom ishoda samita - o temama koje planira da pokrene.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike da li će izaći sa pitanjem o nečuvenim stanjem ljudskih prava u Severnoj Koreji - uključujući i sistem gulaga za civile za koje se smatra da su neprijatelji države - i nerešeno pitanje Japanaca koje su oteli severnokorejski agenti pre dve decenije, Tramp je odgovorio: "Sve ćemo pokrenuti".

Predsednik je u pratnji državnog sekretara Majka Pompea - koji je posetio Pjongjang dva puta u sklopu priprema za samit - i savetnika a nacionalnu bezbednost Džona Boltona, jastreba kada je u pitanju odnos prema Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG