Linkovi

"Cilj susreta sa Kimom jasan, napredak će zavisiti od trenutka"


Donald Tramp odlazi sa samita G7 u Kanadi i putuje u Singapur
Donald Tramp odlazi sa samita G7 u Kanadi i putuje u Singapur

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da ima "jasan cilj" za samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, iako je priznao da će potencijalni napredak zavisiti od trenutka.

Američki predsednik je na kraju samita G7 u Kanadi, pred odlazak u Singapur, ocenio da je u "mirovnoj misiji" kada je reč o susretu sa Kimom.

Tramp predviđa i da će se sve odvijati u dobrom pravcu. Smatra i da će u prvom minutu znati da oceni da li je Kim Džong Un ozbiljan u pregovorima o denuklearizaciji.

"Mislim da ću brzo moći to da vidim. Ako ocenim da nema svrhe, neću trošiti svoje vreme, niti njegovo", poručio je predsednik SAD pred odlazak u Singapur.

Ovo je prvi put da se neki aktuelni američki predsednik sastaje sa liderom Severne Koreje. Ipak, Tramp smatra da Kim želi da učini dobro svojoj zemlji.

"Ima ovu jedinstvenu priliku da svoju zemlju učini velikom i mislim da će se to dobro završiti", rekao je Tramp. Pohvalio je u Severnu Koreju za saradnju sa SAD na pripremi samita.

Donald Tramp se nada da će uspeti da ubedi Kim Džong Una da u potpunosti uništi arsenal nuklearnog oružja i balističkih raketa.

"Moj cilj je jasan, ali će sve zavisiti od trenutka. Nikada ranije se ovakvi razgovori nisu vodili na ovom nivou. Reč je o lideru koga zapravo ne poznajemo. Biće iznenađenja", ocenio je predsednik SAD.

XS
SM
MD
LG