Linkovi

Počelo suđenje Benjaminu Netanjahuu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u sudnici (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u sudnici (Foto: REUTERS/Ronen Zvulun)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pojavio se u nedelju pred sudom u Jerusalimu, da odgovara na optužbe za korupciju u dugoočekivanom procesu koji je podelio zemlju i trajao kroz tri uzastopna glasanja na izborima. Za to vreme, njegove pristalice su bile ispred suda.

Prvi premijer u istoriji Izraela koji se za vreme mandata suočio sa suđenjem, Netanjahu je ulazeći u sud govorio protiv pravosudnog sistema države, optuživao policiju, tužioce, sudije i medije za zaveru "duboke države" koja ima nameru da ga smeni uprkos volji naroda.

Dok je ulazio, bio je okružen ministrima iz njegove partije Likud.

"Pred vama stojim glave podignute visoko. Cilj je da zbace sa vlasti jakog premijera desnog krila i tako izbace nacionalističku partiju iz vođenja ove zemlje mnogo godina unapred".

Pristalice Benjamina Netanjahua ispred njegove rezidencije (Foto: Heidi levine/Pool via REUTERS)
Pristalice Benjamina Netanjahua ispred njegove rezidencije (Foto: Heidi levine/Pool via REUTERS)

Netanjahuova zapaljiva retorika produbljuje jake podele u zemlji, nakon što je položio zakletvu kao premijer "vlade narodnog jedinstva" sa bivšim političkim protivnikom. Kritičari kažu da napad Netanjahua na pravni sistem može da napravi nenadoknadivu štetu u poverenju građana u državne institucije.

Ispred sudnice, na stotine njegovih pristalica se okupilo da mu pruži podršku, u uskoj ulici sa izraelskim zastavama i parolama da korumpirano tužilaštvo želi da sruši sa vlasti istorijskog lidera. Drugi su se okupili ispred njegove rezidencije da protestuju protiv "kriminalnog premijera", kako ga nazivaju i tražili su njegovu ostavku. Od pristalica premijera bili su odvojeni policijskim kordonom.

Netanjahu se suočio sa optužbama o prevari, zloupotrebi poverenja i prihvatanju mita u nizu slučajeva korupcije, povezanih sa bogatim prijateljima. Optužen je da je primao lukszune poklone i nudio usluge moćnim medijskim mogulima, u zamenu je tražio da on i njegova porodica budu predstavljani u pozitivnom svetlu. Odbio je sve optužbe, koje su prikupljane godinama oko skandala koji uključuju u njegovu familiju.

Netanjahu je došao u sudnicu sa šlavom hirurškom maskom, u skladu sa preporukama zdravstvenih zvaničnika. Odbio je da sedne dok televizijske kamere nisu napustile sudnicu.

Tokom suđenja, advokati i sudije su takođe nosili maske. Njegov advokat naveo je da će im biti potrebno nekoliko meseci da razmotre stotine dokaza.

Protest protiv Benjamina Netanjahua (Foto: REUTERS/Amir Cohen)
Protest protiv Benjamina Netanjahua (Foto: REUTERS/Amir Cohen)

Netanjahu nije govorio tokom jednočasovne sednice suda, jedino je potvrdio da razume tačke optužnice. Na sledeće sesije suda neće morati da dolazi, a pravnici očekuju da će suđenje trajati nekoliko godina. Sledeća sednica zakazana je za 19. jul.

Pre početka suđenja, Netanjahu je rekao da se policija i tužioci zaverili protiv njega i da su dokazi preuveličani. Tražio je da se suđenje obavlja javno, pred kamerama i uživo, da bi se obezbedila puna transparentnost.

"Dok se mediji bave glupostima, sa ovim lažnim i nameštenim suđenjem, nastaviću da vodim državu i da se bavim stvarima koje su zaista bitne", rekao je navodeći da treba povratiti ekonomiju i pripremiti se za moguć drugi talas zaraze.

Netanjahu nije prvi premijer koji se suočava sa suđenjem. Premijer pre njega, Ehud Olmert je otišao u zatvor zbog korupcije, ali je dao ostavku mnogo pre suđenja.

Podobnost Netanjahua za obavljanje funkcije bilo je ključno pitanje tri neuspela izbora prošle godine. Nakon što se zakleo da neće sesti sa osumnjičenim premijerom, njegov politički protivnik Beni Ganc, složio se da formiraju koalciju da bi izbegli održavanje još jednih izbora.

Ganc, kome je odbrana pravnog sistema jedna od ključnih tačaka programa, rekao je da je siguran da će Netanjaju imati pošteno suđenje.

"Ponavljam i ističem da moje kolege i ja imamo puno poverenje u pravosudni sistem".

Nova vlada položila je zakletvu prošle nedelje, a to je Netanjahuov četvrti uzastopni mandat. Netanjahu je održao sastanak vlade nekoliko sati pre suđenja. Niti on, niti je iko od ministara komentarisao suđenje.

Prema koalicionom sporazumy, Netanjaju će ostati premijer narednih 18 meseci, i alternativa premijeru 18 meseci posle toga. On nema pravnu obavezu da napusti funkciju dok traje suđenje.

XS
SM
MD
LG